Cikkek

Virtuális környezetek - új megközelítés

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-10-30 13:10:06

A virtuális rendszerek bevezetése új problémát vet fel, és új megközelítést igényel a mentési rendszerekkel kapcsolatban. (x)

Napjainkban számos vállalat dönt virtuális környezet kialakítása mellett, hiszen üzemeltetése hatékonyabb, egyszerűbb és nem utolsósorban olcsóbb is lesz. Viszont a virtuális rendszerek bevezetése új problémát vet fel a mentési rendszerekkel kapcsolatban - fejtette ki Slamovits Tibor, az EMC mentési és archiválási rendszerekért felelős kereskedelmi vezetője. A hagyományos rendszereknél természetesnek vesszük, hogy elegendő processzorkapacitás áll rendelkezésünkre, illetve a hálózati sávszélesség is bőségesen elegendő a mentési feladatok ellátására. Viszont a virtuális környezeteket éppen azért hozzuk létre, hogy ezen erőforrásokat a jobb kihasználás érdekében megosszuk a különböző rendszerek között. Így olyan mentési megoldásra van szükség, amely képes alkalmazkodni a megváltozott környezethez, és megfelelően rugalmas megoldást képes nyújtani a virtualizált környezetekben is.

A EMC mentési megoldásai egyedülálló módon alkalmazkodtak a megváltozott igényekhez, különösen azért, mert az EMC Corporation a VMware többségi tulajdonosaként képes a leghatékonyabb és legjobban integrált megoldásokat biztosítani ügyfelei számára. Így az EMC Networker mentési megoldása valamennyi - a VMware rendszereknél elterjedt - mentési eljáráshoz képes az igényeknek legmegfelelőbb megoldást biztosítani.

Egyrészt sok esetben szükség van az egyes virtuális gépeken egyedi, fizikai gépekhez hasonlatos mentésre (Guest backup), ilyenkor egy egyszerű mentési klienssel készítjük el a mentést. Viszont máskor a mentőszoftver kliensét az ESX konzolra telepítve azon keresztül kell elvégezni, valamint egyes esetekben szükséges lehet a VMware konszolidált mentési eljárásán (VCB) keresztül elvégezni a mentést. Valamennyi eljárás rendelkezik mind előnyökkel, mind hátrányokkal, de a legtöbb virtualizált rendszerben az optimális megoldáshoz az eljárások kombinációja szükséges.

Az ideális megoldás alkalmazásához azonban szükséges még egy elengedhetetlen kellék. Ez a hatékony deduplikáció, hiszen a fent említett megoldások egyike sem képes megbirkózni az először felvetett problémával, vagyis a korlátozott processzorkapacitásokkal és szűkös sávszélességgel. Az EMC Avamar mentési megoldása által nyújtott forrásoldali deduplikáció lényege viszont pontosan az, hogy a mentés során csak a lehető legkisebb adathalmazt - gyakorlatilag csak a bitszinten megváltozott adatokat - mentjük le a lehető legrövidebb idő alatt...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek