Cikkek

Videó: bemutatkozott a Microsoft Natal

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-04 13:10:07

A játékfejlesztők évek óta kísérleteznek olyan rendszer kifejlesztésén, amelyben nincs többé szükség joystickra, vagy más kézi vezérlőre.

A Playstation
Először 2003 júliusában a Sony vezetett be egy Playstation terméket, az EyeToy: Playt, amely egy videokamera (az EyeToy) és egy játékszoftver (a Play) az új Playstation 2 konzolhoz csatlakoztatva. A játék koncepciója egyszerű. Az EyeToy kamera előtt állva (amely a televízió tetején van elhelyezve) a felhasználók - a televízió képernyőjén megjelenve - belépnek a játékba. A képernyőn testük, nem pedig egy komplikált kézi vezérlő mozgatásával tárgyakkal lépnek interakcióba. Az EyeToy: Play hatalmas siker lett, a bevezetést követő hét hónapban 2,5 millió darabot adtak el belőle Európában. Ezen felül, sikerült megnyernie a legidősebb és legfiatalabb korosztályokat egyaránt. Sok játékos szerint ez a rendszer mégsem teljesen tökéletes, sokszor nehezen reagál és nehezen követi a mozdulatokat.

A Wii
Később a Nintendo Wii-os csapata foglalkozott az elektronikus játékok irányításának megreformálásával. Az újítás arról szól, hogy egy vezeték nélküli távirányító a játék vezérlője, melyet WiiMote-nak neveznek. Használatakor ezt az eszközt kézben kell tartani és a játék eseményének megfelelően térbeli mozgásokat lehet vele végezni. A konzol másik sajátossága, hogy egy WiiConnect24 kiegészítő szolgáltatás tartozik hozzá, ami lehetővé teszi, hogy üzeneteket fogadjunk és aktuális frissítéseket töltsünk le a konzolra az internet segítségével.

...és a Natal
Most a Microsoft rukkolt elő a saját fejlesztésével. A Los Angelesben tartott E3 nevű játékkonferencián az óriáscég bemutatta a Project Natalt.  Ez az újfajta technológiai fejlesztés mélységérzékelős, arcfelismerő kamerákkal és speciális szoftverrel ellátott hangfelismerő mikrofonokkal van ellátva. A sokféle érzékelővel ellátott eszköz segítségével képesek lehetünk kézikonzol használata nélkül is irányítani a játékot. A Natal segítségével, a játékosok vezérlőegységek nélkül játszhatnak verekedős játékokkal, vagy például egy elképzelt kormánykerék forgatásával irányíthatják autójukat autóversenyzős programokban...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek