Cikkek

Vélemény: tíz mód a Sun kihasználására

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-06 09:10:06

Neil McAllister már a IBM-mel való tárgyalások kudarca előtt megjósolta, hogy Oracle fogja megszerezni a Sunt. Az elemző most pontokba szedte, hogy a vállalat hogyan kereshet pénzt új szerzeményével.

Április elején még kevesen értettek egyet velem, amikor az Oracle-t jelöltem meg a Sun valószínű felvásárlójaként. Úgy tűnik, a kevesek közé tartozott Larry Ellison, az Oracle első embere. Persze most már mindenkit az foglalkoztat, mi történik a felvásárlás után. Ez az ügylet kétségtelenül megváltoztatja az iparágat, ám az Oracle már rövid távon is hasznot remél: idén másfél milliárd dollárt, majd további kettőt jövőre. Nem tudom, ezt hogyan akarják elérni, de mivel Larry korábban is hallgatott a tanácsomra, esetleg elgondolkodik az alábbi ötleteken.

1. Egységesíteni kell a jogosultságkezelő termékeket
Az IDM-piac telített, a szereplők közül kevés emelkedik a többi fölé, és a megoldásokat szinte fillérekért árulják. Egységes fellépéssel könnyebben lehet új ügyfeleket elhappolni a valódi fenyegetést jelentő, saját jogosultságkezelő platformot fejlesztő Microsoft orra elől. Ki kell mazsolázni a legjobb technológiákat a két cégből, megszüntetni minden párhuzamos tevékenységet, és kialakítani egy erős, vezető szerepet a piacon - addig, amíg ez lehetséges.

2. Konszolidálni kell a globális fejlesztést
Amerikában általános ellenszenv övezi azokat a cégeket, amelyek külföldre viszik a fejlesztői munkát. Kétségtelen, hogy az egyesülés miatt újabb fejek hullanak, de a többségük legalább nem hazai fej lesz. Amíg a Sun fejlesztőközpontokat üzemeltet Indiában, Kínában és a világ más pontjain, az Oracle szinte okleveles szakértője a kiszervezésnek. A meglévő csapat visszamozgatásával az Oracle olyan előnyt adhat a Sun szoftveres részlegeinek, amelyre a Sun önerőből képtelen lett volna.

3. Át kell szervezni a konferenciákat
A csökkenő utazási keretek, az ingadozó üzemanyagárak és megnövekedett reptéri biztonsági intézkedések miatt egyre kisebb a hajlandóság az emberekben, hogy nagy kiállításokra látogassanak. A tavalyi JavaOne a RIAs és a Web2.0 körül forgott - már megint. Tényleg szükség van erről egy egész rendezvényre? Mivel a Sun, az Oracle és a BEA immár ugyanazon a címen érhető el, jó lehetőség kínálkozik rá, hogy az OpenWorld legyen a különböző Java-fejlesztők elsődleges úti célja.

4. Át kell adni a Sun szervertechnológiáját egy partnernek
Hardverben gyenge az Oracle. A Sun csapatával érkezik ugyan technikai know-how, de a rossz gazdasági környezetben a drága, csúcskategóriás szerverek nem rúgnak labdába az x86-os alapokra támaszkodó konkurencia mellett. Ezért nem kell koncentrálni a Sun hardveres részlegeire, inkább feleleveníteni az együttműködést a HP-val - vagy egy másik partnerrel, például a Fujitsuval -, és közösen árulni a szervereket. Az Oracle pedig foglalkozhatna a teljes körű vállalati alkalmazásokkal. Vagyis azzal, amihez a leginkább ért.

5. Ne csináljunk úgy, mintha a Sun a Google lenne
Hitt bárki is abban, hogy egy olyan cégnek, mint a Sun, életképes stratégia MSN Toolbart kapcsolni a Java telepítéséhez? Kérdezzünk meg bárkit az iparág szereplői közül, mi jut eszébe, ha meghallja: Sun Microsystems. A válasz az lesz: innovatív fejlesztés. Elszomorító volt látni egy ilyen nagy múltú vállalatot, amint harisnyában és miniszoknyában áll az utcasarkon. Ha megmarad a Sun márkanév, legyen is mögötte valami.

6. Legyen a Solaris az Oracle preferált operációs rendszere
Volt idő, amikor a Sun szerverekre kérdés nélkül Oracle adatbázis került. Mostanra azonban a Solaris és más, szabadalmaztatott Unix-változatok egykor tekintélyes részesedését elhappolta a Linux. De amíg a Linux a Unix-piac teljes kiszolgálásával próbálkozik, az Oracle számára ott a lehetőség, hogy egy csúcskategóriás, kívánság szerint szabott oprendszert kínáljon az üzletkritikus alkalmazásokat futtató szerverekhez. Elég egy megcáfolhatatlan érv a Solaris mellett az adatbázis-használóknál, és máris nem a Linuxot választják.

7. Gatyába kell rázni a MySQL-t
A Sun felügyelete alatt a MySQL közösség széttöredezett, többek között a bugos verziók kiadása és a régi dolgozók távozása miatt. Az Oracle-nek meg kell ragadnia a gyeplőt, és irányba állítani a MySQL-t mint a cég új, belépő szintű adatbázisát a szoftverfejlesztőknek és a webes alkalmazásokhoz. Legyen alapértelmezett az InnoDB típusú tábla, nézzék át és frissítsék a kódot, majd értesítsék a piacot, hogy el lehet felejteni a többieket, mivel a MySQL egy sziklaszilárd adatbázis, hátterében a teljes támogatást nyújtó Oracle-lel. Ja, és még mindig ingyenes!

8. Nagyvállalati szintű RDBMS-re kell építeni a Sun felhőjét
A MySQL remek termék, de mindennek megvan a maga helye. Jonathan Schwartz azt mondta, a Sun cloud computing platformjának kialakításakor minden nyílt forráskódú technológiára, így a MySQL-re is számít háttéradatbázisként...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek