Cikkek

Vélemény: szoftver másodkézből

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-16 17:10:05

A használt szoftverek alkalmazása új dolog a régiónkban. A vásárló érdekeltsége az, hogy a célnak megfelelő, de lényegesen olcsóbb licencet szerezzen be.

Képzeljünk el egy világot, ahol mindenki csak új autóval jár. 3-5 évente bemegyünk a szalonba, kiválasztjuk az új autót, a régi pár éves modellt pedig bontóba adjuk. Joggal örülünk az új autónak a legújabb kényelmi szolgáltatások és a pluszfunkcionalitás miatt; üzletember énünk viszont nem tud napirendre térni afelett, hogy a még használható, alapvető funkcióját jól betöltő kocsit minden ellentételezés nélkül kidobjuk. Vad gondolatnak tűnik. Szerencsére a való világban nem kényszerülünk ilyen pazarlásra, a használt autók eladhatók, kereskedelmüknek kialakult piaca és szabályai vannak. Az emocionális szempontokat hátrább és a pénzügyi megfontolásokat előrébb soroló vásárlók számára természetes alternatíva, hogy a használt autók piacán is körülnéznek.

Bár a példa egy klasszikus "old economy" termékről és üzleti modellről szól, a válság idején különösen érdemes megfontolni az IT-szektorban még szokatlan, de más területeken már bevált koncepciókat is.

A használt, másodkézből származó (találóbb angol kifejezéssel preowned) szoftverek alkalmazása új dolog a régiónkban, de még Nyugat-Európában is csupán néhány éve foglalkoznak ezzel a cégek és intézmények. A gondolkodás viszont gyorsan változik, köszönhetően annak is, hogy egyre elfogadottabb az a vélemény, miszerint az egyik legnagyobb IT-hoz kapcsolódó kockázat a túlköltés, így a cégek a racionalizálást kiterjesztik az olyan, korábban tabuként kezelt területekre is, mint a szoftverek licencelése.

Piaci becslések szerint 500 ezer és 1 millió közé tehető az állami és a vállalati szektorban kihasználatlan, de mások által még jól használható mennyiségi és egyedi szoftverlicencek száma. E licencek "rekapitalizálásával" a bennük lekötött holt tőke visszanyerhető, ezáltal a licenc értékesítője fejlesztésekre is fordítható pótlólagos likviditáshoz jut. A használt szoftvert vásárlók érdekeltsége értelemszerűen abban áll, hogy a célnak tökéletesen megfelelő, de lényegesen kedvezőbb árú licencet szerezhetnek be. Annak érdekében, hogy ezt a potenciált a cégek kihasználják, a döntéshozóknak természetesen le kell térniük a már jól ismert útról, és a licencbeszerzésekre új szemszögből kell nézniük.

A használt szoftverek alkalmazása - feltételezve a rendszeresen elvégzett szakszerű szoftverauditot - természetesen nem csodaszer az IT-költések lefaragásában, hanem csupán része a megoldásnak. A licencoptimalizálás és egy átfogó licencstratégia kialakítása, illetve követése azonban nem helyettesíthető más intézkedéssel. Amennyiben a cégek és intézmények nem használják ki az ebben rejlő lehetőségeket, akkor vagy fölösleges, tartósan nem használt szoftverlicencekben áll a tőkéjük, vagy pedig az illegális szoftverhasználat következményeit kockáztatják. A meglévő szoftverállomány értékesítése lényegesen könnyebbé teheti a licencállomány standardizálását is.

A használt szoftverek kereskedelme kapcsán az egyik leggyakoribb és legizgalmasabb kérdés, hogy vajon legálisak-e. Azt minden esetben a licencszerződés és a hatályos jogszabályok határozzák meg, hogy az adott licenc átruházható-e vagy sem. Ahhoz, hogy a licenc átruházása jogszerűen történjen, az értékesítő cégnek a szerződés szerinti komplett licencdokumentációt át kell adnia a vevőnek. Ez az úgynevezett transzparens joglánc, aminek révén az eladó fél bármikor be tudja mutatni, hogy mit csinált a korábban megvásárolt licenccel, míg az új tulajdonos átlátható és hiteles módon tudja igazolni, hogy miként jutott el hozzá a licenc az eredeti forgalmazótól az előző tulajdonos(ok)on át.

A jogi szabályozás mellett az ellenőrző intézmények ajánlásait is érdemes figyelembe venni. A BSA (Business Software Alliance) 2008. áprilisi sajtóközleményében 5 pontban foglalja össze ajánlásait a használt szoftverlicencet vásárló cégek és magánszemélyek részére. A vásárlónak tisztában kell lennie azzal, hogy kik voltak a licenc előző tulajdonosai. Ügyelnie kell arra, hogy a termékhez tartozó minden dokumentum és az esetleges kísérőanyagok (csomagolás, adathordozó, kézikönyv) is valódiak legyenek, ezen belül az eredeti licencszerződésről legalább egy másolati példányt kérjen...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek