Cikkek

Változhat a külföldi munkavállalás az USA-ban

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-02 11:10:17

Az amerikai IT-szektorban többségben vannak a külföldi munkavállalók. A munkanélküliség rohamos növekedése miatt a kormányzat is szigorításokra készül.

Az amerikai adminisztráció azt állítja, hogy elharapóztak a H-1B elnevezésű munkavállalói vízummal kapcsolatos, visszaélés-gyanús esetek. Az egyik ilyen ügy még februárban robbant ki a Vision Systems Group nevű, New Jersey-i székhellyel bejegyzett cégnél. Több vállalat között a Vision Systemst is érintette az a razzia, amelynek során hat államban összesen tizenegy embert tartóztattak le jogosulatlan munkavállalói vízummal való visszaélés gyanújával. A kormányzat hivatalos közleménye szerint több IT-cég és azok dolgozói is kvalifikált amerikai állampolgárokat tartottak távol az egyes munkahelyektől. A múlt havi bírósági iratrendezés után a Szövetségi Ügyészség készen áll az esetek jogi rendezésére. Elegendő bizonyíték birtokában a vádlottakat, valamint ezentúl a hasonló bűncselekmények elkövetőit is példaértékű szankciókkal sújthatják.

Érvek és ellenérvek
A Vision Systems a hivatalos nyilatkozatok szerint következetesen csak külföldieket vett alkalmazásba. A kormányzat ugyan nem tudja pontos számokkal alátámasztani, hány amerikai munkavállaló esett el a munkalehetőségétől, mégis tetemes hátrányokozásról szólnak a jelentések. A Vision Systems képviselői vitába szállnak az ellenük felsorakoztatott vádakkal, arra hivatkozva, hogy nem zártak ki senkit az állásokra való jelentkezésből.

A kormányzat egyértelmű állásfoglalását tudomásul véve az informatikai vállalat jogászai arra következtetnek, hogy politikai színezetű ügyet generálnak az esetből - mindezt olyan indíttatásból, hogy legitimálják a H-B1 vízumprogram felülvizsgálatának.

A TechServe Alliance (korábban National Association of Computer Cosultants) elemzése szerint az ágazatban 4,1 millió embert foglalkoztattak decemberben, ami 200 ezerrel kevesebb betöltött állást jelent a novemberi adatokhoz képest. A külföldi munkások pontos számát illetően nincsenek hivatalos adatok, csak annyit lehet tudni, hogy az Egyesült Államokban évente 85 ezer H-B1 vízumot bocsátanak ki.

Ellenségkép
Az Egyesült Államok kormánya azt állítja, hogy 2009 januárjában a H-1B munkavállalói program miatt 241 ezer képzett amerikai dolgozó volt állás nélkül az IT-szektorban...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek