Cikkek

Új AMD Opteron processzorok

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-28 11:10:07

Az AMD új, alacsony fogyasztású, Shanghai-alapú Opteronnal bővíti kínálatát, novemberben pedig annál is takarékosabb processzorral akar előrukkolni.

Az AMD az olyan masszív adatközpontok igényeinek kielégítésére, mint amilyeneket a Microsoft és a Google is épít a felhő szolgáltatásaihoz, alacsony fogyasztású processzorokkal bővíti kínálatát. A cég azt azonban nem árulta el, hogy mennyit tud faragni a következő, 45 nanométeres technológiával készülő, négymagos chip fogyasztásából a jelenlegiekhez képest.

Novemberben az AMD megjelentette első 45 nanométeres technológiával készülő, négymagos Opteronjait. A 75 watt hődisszipációjú 2,7 gigahertz órajelű CPU a Shanghai kódnevű magra épül. A cég most két újabb verziót is bejelentett a processzorból, a 105 wattot disszipáló 2,8 gigahertzes változatot a nagy teljesítményű CPU-kat igénylő feladatokhoz, illetve a 2,3 gigahertz órajelű, 55 wattot fogyasztó verziót, melyet elsősorban a felhő-központú szolgáltatásokat nyújtó adattárházaknak ajánlanak.

opteron.jpg

A döntést, hogy az Opteron kínálatot a tervek szerint egy novemberben debütáló, még alacsonyabb fogyasztású CPU-val bővítik, leginkább az inspirálta, hogy a Microsoft úgy döntött: a cég Windows Azure Compute Service felhő-szolgáltatását Opteron-alapú hardverre építi...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek