Cikkek

MSI Wind túlpörgetés

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-11-07 12:10:04

A netbook-helyzet fokozódik: az MSI BIOS-a egyszerű gombnyomással teszi lehetővé az Atom CPU túlpörgetését.

Azt eddig is tapasztaltuk, hogy a gyártók igyekeznek olyan extrákkal felvértezni saját netbookjaikat, amelyek kiemelik azokat a hasonló gépek közül. Az Acer Aspire one például két kártyaolvasóval bír, melyek közül az egyikkel az SSD-vel szerelt modellek háttértároló kapacitását lehet egyszerűen és olcsón bővíteni egy SD-kártyával, hogy ne kelljen nélkülözni a kártyaolvasó használhatóságát. Már nem szokatlan ha legjobban felszerelt, merevlemezes modellekhez hatcellás akkut mellékelnek, szemben a linuxos, SSD-s alapmodellek háromcellás akkuival.

Az MSI olyasmivel igyekszik feldobni a Windet, amivel biztosan magára vonja a figyelmet - és az az igazán izgalmas, hogy ez az extra visszamenőleg is igénybe vehető, azaz a jelenlegi Wind-felhasználók számára is elérhető. Egy BIOS-frissítés azt teszi lehetővé, hogy bizonyos gombkombinációval az 1,6 gigahertzen futó Intel CPU 8, 16, illetve 24 százalékkal járjon a gyári értéknél magasabb órajelen. A leggyorsabb módban így majdnem 2 gigahertzen fut majd a processzor.

Hogy van-e ennek a lehetőségnek valódi értéke? Nos, annyi biztos, hogy az Atom nem éppen a pajtát lángba borító teljesítményéről híres, és gyaníthatóan az átlagos netbook-felhasználó nem is azért vásárolt Windet, hogy teljesítményigényes alkalmazásokat futtasson. Viszont bármilyen teljesítménytöbblet, amit egy fillér befektetés nélkül el lehet érni, csak jól jöhet - mondjuk egy rendszermentéskor, a merevlemez tartalmának tömörítésekor, vagy éppen HD videoállományok előállításakor.

Ahhoz, hogy véleményt alkothassunk, először tesztelnünk kellene, hogy mekkora teljesítménypluszt jelent a megemelt órajel az Atom esetében, de egészen biztos, hogy ebből a lépésből jelentős marketingelőnyt kovácsolhat az MSI...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek