Cikkek

Teszt: Garmin nüvi 765T

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-12-18 12:10:04

A Garmin navigációs készüléke prémium szolgáltatásokat ígér. Drága termék, de úgy tűnik, hogy megéri az árát.

A világ legnagyobb GPS-gyártójának vicces nevű készüléke nem viccel: rengeteg funkcióval látták el. Sztereó BT szolgáltatás, 3D navigáció, telefonkönyv-szinkronizáció, MP3-támogatás és még sokminden más található benne, azaz felsőkategóriás készülékről van szó. Egyes szolgáltatások Magyarországon még nem működnek, a sávinformációt csak Ausztriában próbálhattuk ki. Segítségével autópályán pontosabban láthatjuk a követendő irányt, a képernyőn külön ablakban megjelennek a sávok, a készülék pedig jelöli, melyikre kell állnunk. Bécsbe érve nagyon jó hasznát vettük a nüvinek, biztonsággal tudtunk haladni a kanyargós belvárosi utcákban, és a magas épületek között is tudta követni a jelet a készülék.

A térkép szintén megbízható, Sankt Pölten külvárosában a legkisebb, (még) aszfaltozott utcát is jelölte. Ha pedig letérünk az ajánlott útvonalról, a figyelmeztetés nem erőszakos, 1-2 perc múlva pedig a gép újratervezi az útvonalat. Vannak azonban érdekességek.

cf-lg.jpgA sávinformációs szolgáltatás

A készülék kétféle üzemmódba állítható: legrövidebb, illetve leggyorsabb útvonal. Az utóbbi az alapértelmezett, és a magyar-osztrák határhoz közeledve (Budapest felé) a készülék úgy döntött, hogy az M1-es autópálya nem elég gyors, így átvezetett Ausztriából egy rövid szakaszon át Szlovákiába, majd onnan kerülővel ismét az M1-esre (az autópályán a haladás akadálytalan volt, onnan legalábbis). Vigyázni kell az akkumulátorral is, mert semmi nem mutatja a kijelzőn a telítettséget, és ha lemerült, a készülék figyelmeztetés nélkül leáll. Olyannyira, hogy első alkalommal csak resettel lehetett újraindítani. Ami a telefonos kommunikációt illeti, a telefonkönyv-szinkronizáció másodpercek alatt megtörténik, és a hívás, illetve hívásfogadás is egyszerű.

A Hol vagyok? funkcióval az autó-ikon egyetlen érintésére láthatóvá válnak az információk a legközelebbi kereszteződésekről, kórházakról, rendőrségekről, benzinkutakról is. A nüvi 765T közlekedéssel kapcsolatos riasztásokat is szolgáltat és kiaknázza a már itthon is elérhető RDS-TMC szolgáltatást, amivel elkerülhetjük a dugókat...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek