Cikkek

Oracle, Sun, Microsoft, IBM: mindenki elégedett

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-21 13:10:06

Az Oracle-Sun egyesülés kapcsán már megszülettek az elemzések, feltételezések: mindenki jól járt, de lehet, hogy a dolgozók kevésbé.

Az Oracle 7,4 milliárd dollárt fizet készpénzben a Sun részvényeiért, vagy 5,6 milliárdot készpénzben és az adósságait is átvállalja. A Sun másfél milliárd dolláros profitot hozhat az Oracle-nek már az első évben. Az egyesülést bejelentő hír után kiadott közleményben Safra Catz, az Oracle elnöke úgy fogalmazott, hogy a következő pénzügyi évben a tranzakció másfél milliárd dollárral növelheti a vállalat pénzügyi eredményeit, és 2 milliárddal a második évben. Ez azt jelenti, hogy az üzlet nagyobb nyereséget hoz az Oracle-nek, mint a BEA, PeopleSoft és a Siebel felvásárlások együttvéve - szögezte le Catz. Tony Sacconaghi, a Sanford C. Bernstein elemző cég kutatója szerint ez a nyereség reális lehet, de csak nagyarányú leépítésekkel. Számításai szerint ugyanis a 2010-es pénzügyi évben a Sun nyeresége 800 millió dollár körül lesz, szemben az Oracle által említett 1,5 milliárddal. A hiányzó 700 milliót csak úgy lehet kigazdálkodni, ha legalább 5500, de inkább 10 ezer embert bocsátanak el (időzítéstől függően) - véli Sacconaghi. Az Oracle nem kommentálta az esetleges leépítések lehetőségét. A Sunnál jelenleg is létszám-leépítés van folyamatban, ami a dolgozók 15-18 százalékát érinti.

Az IBM ugyanakkor csöppet sem bánkódik a Sun elvesztése miatt. Habár az első negyedéves eredményei 11 százalékos árbevétel-csökkenést mutatnak az előző év azonos időszakhoz képest, az 1,70 dolláros részvényenkénti nyereség 4 százalékos növekedést jelent 2008 első negyedévéhez képest. Az egyesült Oracle és Suntól sem tart az IBM. Mint Mark Loughridge, a vállalat pénzügyi vezetője nyilatkozta: "ha rágondolok és azt kérdezem magamtól, hogy alapvetően mi változott ezzel, akkor semmi sem jut eszembe." Loughridge hozzátette: "ez ugyanaz a két csapat, akikkel eddig is versenyeztünk, és mindig is nyertünk."

Ha az Oracle és a Sun felől érkező korábbi támadásokat vesszük alapul, akkor az IBM mellett egy másik cég is aggódhatna az egyesülés miatt, mégpedig a Microsoft. Ennek ellenére az elemzők inkább arra számítanak, hogy ez jót fog tenni a redmondi vállalatnak...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek