Cikkek

Új operációs rendszert fejleszt a Google

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-07-08 12:10:05

Miután a Microsoft bejelentette, hogy a következő években több milliárd dollárt pumpál a Bing kereső fejlesztésébe, a Google válasza sem váratott sokat magára: jövő nyáron érkezik a Google Chrome OS.

Miután az Ars Technica és a The New York Times is megszellőztette az alig kilenc hónapos Chrome böngészőre épülő OS hírét, tegnap a Google hivatalos blogján is bejelentették az új operációs rendszert. Egyelőre annyit tudunk, hogy az ugyancsak Chrome néven futó projektből a tervek szerint 2010 második felére lesz végleges termék, addig a Google a nyílt forráskódú közösség programozóinak segítségére támaszkodva fejlesztené a Linux kernelen futó rendszert. A Chrome OS először a netbookokat célozza meg; érdekesség, hogy az eredetileg mobileszközökre szabott Google Android is megjelent már ezeken a gépeken, bár a Google hansúlyozza, hogy a Chrome-projektnek semmi köze sincs az Androidhoz. Az új Chrome operációs rendszer egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy x86-os és ARM processzorokon egyaránt fut, ami nem csak a Microsoft, de az Intel szempontjából is izgalmassá teszi a bejelentést.

A Google és a Microsoft versenyében nemrég emelkedett igazán magasra a tét. A MS vezérigazgatója, Steve Ballmer június közepén azt nyilatkozta, hogy cége a következő öt esztendőben a vállalat operatív bevételeinek 5-10 százalékát akarja a Bing internetes kereső fejlesztésére fordítani. A Microsoft online szolgáltatási egysége az elmúlt években csak vitte a vállalat pénzét, de most úgy tűnik, hogy a május végén bemutatott új Bing keresőszolgáltatás hosszabb távon is sikeres lehet. A Microsoft operatív forgalma egyébként 4,4 milliárd dollár volt az elmúlt üzleti negyedévben, azaz 10 százalékkal számolva akár évi 1,8 milliárd dollárt is a Bing fejlesztésére és népszerűsítésére fordíthatnak. Ballmer sajnálatát fejezte ki, hogy vállalata nem lépett be jóval korábban az internetes keresőpiacra; a Bing részesedésének növekedésével kapcsolatban türelemre intett, hiszen az Xbox játékkonzol esetében is nagyon hosszú idő telt el, amíg nyereségessé vált annak gyártása...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek