Cikkek

Olcsóbb letöltéseket akar az Európai Bizottság

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-06 15:10:07

Az EB egységesítené a kereskedelmi zene- és filmletöltések szabályozását, hogy egyetlen piacot létesítsen az EU-s polgároknak, és függetlenítené az ICANN-t.

Jelenleg az EU-s tagországok állampolgárai hiába keresnek olcsóbb megoldást akár a szomszédos országokban is, hogy legálisan töltsenek le zenét vagy filmeket. Ezt lehetetlenné teszi a szerzői jogdíj beszedésének az egyes országokban hatályos rendszere, illetve az, hogy minden országban más-más szervezet gyűjti be és osztja szét a díjakat az alkotók között. Ezek a szervezetek eddig sikeresen szabotálták el a nemzetközi árversenyt lehetővé tevő kezdeményezéseket, szokás szerint arra hivatkozva, hogy ez sértené a zenészek érdekeit. Viviane Reding, az információs társadalomért felelős EB-biztos most egységes európai copyright-törvényt szeretne elfogadtatni. Érvelése szerint ezzel a fogyasztók olcsóbban juthatnának digitális tartalmakhoz, ami csökkentené az illegális letöltések számát.

Az új törvény a letöltött tartalmak másolását is újraszabályozná. Jelenleg minden ország maga dönti el, hogyan rendelkezik a kérdésben: Nagy-Britanniában például a felhasználók egyetlen másolatot sem készíthetnek a letöltött tartalmakról, míg más országokban engedékenyebb a szabályozás.

- Jelenleg a fogyasztóknak azt írják elő, hogy mit nem tehetnek a letöltött tartalmakkal. Szeretnénk ezen változtatni egy világos, harmonizált szabályozással arról, hogy mit szabad másolni az EU-n belül - nyilatkozta a tervezettel kapcsolatban Meglana Kuneva fogyasztóvédelmi EB-biztos.

Részt kérnek az ICANN-ból is
Reding hétfőn szorgalmazta azt is, hogy a domainnevek kiosztásának felügyeletét végző ICANN szeptembertől új megközelítést alkalmazzon tevékenysége során. Akkor jár le ugyanis a szervezetnek az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumával kötött szándéknyilatkozata, ez pedig lehetőséget adhat rá, hogy az ICANN formálisan is függetlenítse magát az amerikai kormánytól...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek