Cikkek

Nyomoz az NNI a Magyar Telekom csoportnál

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-31 17:10:04

Hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a NNI a Magyar Telekom csoport tagjainak szerződései és egyéb ügyek kapcsán.

A Magyar Telekom 2006 februárjában bízta meg az amerikai White&Case jogi irodát két, összesen 8 millió euró értékű tanácsadási szerződés kivizsgálásával, amelyeket a távközlési cég két montenegrói érdekeltsége kötött. Ennek előzményeként a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgálói nem írták alá a Magyar Telekom 2005-ös pénzügyi beszámolóját "gyanús montenegrói tranzakciókra" hivatkozva. A belső vizsgálatot a cég macedóniai érdekeltségeinek hasonló ügyleteire is kiterjesztették. A MT 2008-ról szóló jelentésében a macedón tanácsadói szerződésekkel kapcsolatban azt közölte, hogy ezek közül hatot vizsgálnak független elemzők; a velük összefüggő költségek tavaly 5,4 milliárd forintot tettek ki.

A társaság keddi közleménye szerint a nemzeti Nyomozó Iroda "a Magyar Telekom Csoport tagjai által kötött bizonyos szerződések és egyéb ügyek kapcsán folyamatban lévő belső független vizsgálattal kapcsolatos kifizetések vonatkozásában hűtlen kezelés gyanúja miatt" indított nyomozást. Az NNI erről március 28-án tájékoztatta a távközlési társaságot. A Magyar Telekom nem tudja megítélni a nyomozás időigényét és annak kimenetelét, így azt sem, hogy annak milyen hatása lesz a MT pénzügyi beszámolóira, a belső független vizsgálatra és a folyamatban lévő egyéb hatósági vizsgálatokra. Az NNI az általa vizsgált kifizetésekkel kapcsolatban akár büntetőjogi szankciókat célzó vádemelést is javasolhat az ügyészségnek, illetve a hatóságok változtatásokat kezdeményezhetnek a cégcsoport üzleti tevékenységével és megfelelőségi programjával kapcsolatban...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek