Cikkek

Nem kell a Vista a nagyvállalatoknak

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-07-25 12:54:06

A Forrester Research szerint még mindig hatalmas fölénnyel uralja a vállalati gépek piacát a Microsoft Windows XP rendszere.

Az 50 ezer munkavállalót érintő felmérést nagy- és óriásvállalatoknál végezték az Egyesült Államokban, Európában valamint a távol-keleti régióban. 2008 elejétől fél éven keresztül havonta vizsgálták a vállalati gépeken futó operációs rendszerek, illetve böngészők elterjedtségét. Az adatok alapján a Windows XP toronymagasan vezeti a listát, 12 számítógép közül 11-en ezt használnak. Thomas Mendel, a projekt vezetője szerint a most már másfél éves Vista 8,8 százalékos részesedése elsősorban annak köszönhető, hogy a nagyon régi operációs rendszerekről (például Windows 2000 vagy 98) a legújabb generációra álltak át, de gyakorlatilag elenyésző azon esetek aránya, amikor XP-ről történt váltás.

Mendel a New Coke esetéhez hasonlítja a Vistát. (Az üdítőital-piac óriása 1985-ben megpróbált piacra dobni egy új, édesebb változatot, de óriási üzleti bukás lett belőle, mert a fogyasztók nem igazolták vissza a termékkel kapcsolatos várakozásokat.) Hozzáteszi, hogy azok a cégek, amelyek most gondolkodnak a váltáson, jobban teszik, ha fontolóra veszik, hogy követik az Intel példáját. A processzorgyártó ugyanis egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy nem fogja Vistára upgrade-elni céges számítógépeit. A 80 ezer munkaállomás világpiaci szinten nem szignifikáns tétel, de a döntés jelzésértéke óriási, hiszen egy nagyon jelentős Microsoft-partnerről van szó.

A tanulmány írójának megállapításai éles ellentétben állnak a Microsoft legfrissebb jelentésével, amelyben 180 millió eladott licenc szerepel. Ennek ellenére mindkét állítás igaz lehet, hiszen az eladott licencekben benne vannak az otthoni felhasználók (akik például új laptop vásárlásával együtt jutottak hozzá), illetve azok a példányok is, amelyeket utólag downgrade-eltek XP-re.

Hiába tűnik kevésnek a Vista részesedése, ez is kétszer akkora szelet, mint amit a Macintosh magáénak tudhat. Utóbbi az év eleji 4,5 százalékról 3,7-re esett vissza. A linuxos jelenlét a nagyvállalati asztali gépeken eddig sem volt jelentős, de még a januári 1,8 százalékos szintről is sikerült hat hónap alatt a mélybe zuhanni. Júniusban már csak minden kétszázadik munkaállomáson futott Linux...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek