Cikkek

Négyévente 100 milliárdot spórolna az ODFA

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-26 12:10:05

Az ODFA Magyarország a szabad és ingyenes szoftverek három hónapos, ingyenes telepítési támogatást biztosítja a civil szervezetek számára.

Az ODF Alliance maghar tagozatának közleménye szerint a jelenlegi hazai beszerzési gyakorlat következtében négyévente 100 milliárd forinttal költünk többet elektronikus szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre és bemutató-készítésre, mint amennyiért szabad dokumentumok használatával tehetnénk. Az ODFA Magyarország honlapján elérhető tanulmány megállapítja, hogy a nyílt szabványokra épített szoftverek, így a szabad szoftverek elterjedése a közszférában lényegesen elmaradt nem csak a nyugat-európai országokhoz, de a környező országokhoz képest is; az új megoldások elterjedésének egyik oka, hogy nincsenek meg a használatukhoz szükséges informatikai ismeretek a magyar munkaerőpiacon.

Árral szemben
Az ODFA szerint a zárt, nem szabványos szoftverek monopóliumának fenntartása az elmúlt években az ország régión belüli elmaradásához vezetett egyrészt pénzügyi és technológiai szempontból, másrészt a piackonform informatikai tudás szintjén. Az informatikai képzés tervezett programja (TITÁN) nem általános, gyártófüggetlen informatikai ismeretek megszerzésére irányul, így mielőbb szükség lenne a nyílt szabványok alkalmazásán alapuló oktatási programra is. Az ODFA álláspontja, hogy a versenyviszonyok torzulása, az egyoldalú monopóliumok kialakulásához és megerősödéséhez vezető gazdaságpolitika a magyar IKT struktúra konzerválódását okozza, ami piacunk bezáródását, és végső soron lemaradásunkat vetíti előre.

A közlemény kiemeli, hogy az Uniós tagállamok és az Unión kívüli európai országok jelentős része már alkalmazza a Nyílt Dokumentum Formátum (ODF) szabványt az oktatásban és a közigazgatásban, az EU versenybiztosa pedig megjelölte a közbeszerzéseknél a kizárólag nyílt szabványon alapuló formátumok és rendszerek támogatásának időpontját. A hollandiai közszférában 50 ezer eurós értékhatár felett már kötelező a nyílt szabványoknak megfelelő alkalmazások kizárólagos beszerzése, ezen kívül a német és a brit kormányzat is azt tervezi, hogy a jövőben a közintézményeket az ODF formátumú dokumentumok fogadására, szerkesztésére és továbbítására kötelezi...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek