Cikkek

Nagy változások változatlan költségvetésből

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-02-10 12:10:03

A vállalati IT-költségvetések idei növekedését a Gartner Executive Programs (EXP) mindössze 0,16 százalékosra teszi a megkérdezett CIO-k válaszai alapján.

A Gartner a 2009-es üzleti célokat és CIO-stratégiákat összefoglaló, az egész világra kiterjedő felmérésben összesen 1527 informatikai vezető vett részt a szeptembertől decemberig tartó időszakban. A megkérdezett CIO-k a vállalati és közszférában összesen 138 milliárd dollár fölött rendelkeznek, ami 48 országban 30 iparág között oszlik el. A felmérés alapján az IT-büdzsé Észak-Amerikában és Európában bizonyult a leginkább változatlannak, míg Latin-Amerikában enyhe növekedésről, Ázsiában és a Csendes-óceáni régióban viszont enyhe csökkenésről számoltak be.

2009-ben az informatikai vezetők olyan gazdasági kihívásokkal lesznek kénytelenek szembenézni, amelyekhez hasonlóval nem találkozhattak az elmúlt ötven évben - foglalta össze a kutatás eredményeit Mark McDonald, a piackutató cég alelnöke, aki a Gartner EXP kutatást is vezette. Mindez az IT-költésekben, célkitűzésekben és stratégiákban is visszaköszön. McDonald szerint a CIO-k egyharmada számolt be arról, hogy éves költségvetését érintetlenül hagyták; 46 százalékuk enyhe növekedésről, míg 21 százalékuk a keret csökkentéséről beszélt.

br />Mark McDonald a 2009-es CIO Agenda felmérést a Gartner YouTube csatornáján kommentálja

Az átlagos, vagyis 0,16 százalékos növekedés a jelenlegi helyzetben nem tűnik túlságosan rossz eredménynek, ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt öt év során legfeljebb 2,5 százalékról beszélhettünk, míg 2002-ben az egy évvel korábban jósolt tíz százalékos emelkedés végül nullára olvadt. Ezzel együtt az is igaz, hogy az üzleti elvárások sem csökkentek. Ha abból indulunk ki, hogy 2009-ben az IT legfőbb feladatának a vállalati költségstruktúra átalakítását tartják, akkor világossá válik, hogy a CIO-knak bizonyos területeken csökkenteniük kell a kiadásaikat, hogy forrásokat irányíthassanak át más kezdeményezések finanszírozására. Az IT-tól mindenhol azt várja a vezetőség, hogy a vállalat egészének hasznot hajtson a működési költségek lefaragásával, így stabilitást csak az jelent, hogy az IT-büdzsét önmagában sehol sem csökkentik.

Növekvő felelősség
A felmérés kapcsán McDonald is elmondta, hogy 2009-ben kivétel nélkül minden CIO-nak át kell strukturálnia a költségvetését. Bizonyos területeken vissza kell nyesnie a kiadásokat, máshol pedig növelnie kell a beruházásokra fordított összeget, és mindezt úgy, hogy közben változatlan büdzséből gazdálkodik. A vállalatok a bizonytalan gazdasági környezetben azt várják az IT-től, hogy folyamatosan szállítsa az eredményeket, így a CIO-knak határozottnak és leleményesnek kell lenniük, ha fel akarják venni a kesztyűt. A vezető vállalatok is érzik, hogy milyen komoly a helyzet, de korántsem bénultak meg. Bíznak benne, hogy az IT eléri a kitűzött célokat.

A rangidős vállalati vezetők egyre inkább felismerik, hogy az IT hozzáadott értéket jelent szervezetük gazdasági teljesítményéhez, vagyis messzebbre mutat az üzemeltetésre szánt kiadásoknál. Ez elsősorban azt jelenti, hogy segít a vállalat működési költségeinek csökkentésében, de nem az egyes források megkurtításával, hanem az üzleti folyamatok, a munkaszervezés és az információáramlás korábbi rendszerének megváltoztatásával.

Az üzleti folyamatszervezés fejlesztése mint irányelv már a 2005-ös CIO Agenda felmérésben is prioritásként jelent meg, és 2009-re vonatkozóan az informatikai vezetők 57 százaléka sorolta az öt legfontosabb elvárás közé. McDonald szerint ideje, hogy a CIO-k az üzleti folyamatszervezés fejlesztésének eszközeit az IT alapfeladatai közé sorolják. Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy megfeleljenek azoknak a vezetőségi elvárásoknak, amelyek szerint az üzleti folyamatszervezés ugyanannyira fontos, mint az üzleti teljesítmény. Mivel előbbi szorosan kapcsolódik az alkalmazásrendszerekhez, az IT - és ezáltal az informatikai vezető - felelősségi körébe kerül.

A meglévő eszközök kiaknázása
A CIO-k továbbra is szívesen invesztálnak a központi infrastruktúrán túlmutató technológiákba. Ezzel együtt a beruházások már nem a felfutóban lévő, új technológiák bevezetését célozzák, hanem azt, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a korábbi vállalati befektetésekből. Ez megmagyarázza, hogy idén miért tűnnek változatlannak az informatikai irányelvek, hiszen a CIO-k a következő szempontokat tartják szem előtt:

Beruházások az üzletiintelligencia-alkalmazásokba és az informatikai rendszer konszolidációjába, hogy megnövekedjen a vállalat működésének átláthatósága, különös tekintettel a kereskedelmi és működési teljesítményre. Ezek a befektetések a tervek szerint extra osztalék formájában térülnek meg, mivel elősegítik a szabályozás és a pénzügyi elszámolás legújabb követelményeinek való megfelelést.Beruházások ERP technológiákba, ami a vállalatirányítási rendszerek meghatározó szerepét jelzi a szervezeti működésben. A CIO-k 2009-ben olyan egyszerűsítéseket terveznek, amelyek csökkentik az ERP szintezettségét, illetve a beszállítók és a szoftverlicencek számát. Ezek a befektetések egybecsengenek azzal az irányelvvel, hogy az informatikai vezetők folyamatosan a megörökölt alkalmazások modernizációjára törekednek.Beruházások a szerver- és tároló-technológiákba, kielégítve az ilyen irányú vállalati igényeket.

McDonald szerint jogosnak tűnhet az a kritika, hogy a CIO-k nem elég ambiciózusak, amikor meghatározzák a technológiai prioritást. Ezzel szemben az is tény, hogy a rendelkezésükre álló, meglehetősen szűkös erőforrásokat nagyon precízen kell beosztaniuk, így rögtön érthető, ha először a már meglévő eszközökből próbálják kisajtolni a lehető legtöbbet, és csak azután fordítják figyelmüket a nagyszabású beruházások felé.

2009 a határozott és leleményes CIO-k éve
Az idei kihívások olyan problémák elé állítják az informatikai vezetőket, amelyekre nem adható egyszerű válasz...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek