Cikkek

Mélyrepülésben a Sun

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-07 17:10:04

Hétfőn az IBM-egyesülés meghiúsulásának hírére nagyot esett a Sun-részvények árfolyama, de más tőzsdei cégek is gyengén kezdték a hetet.

A hétvégén zsákutcába jutottak az egyesülésről folytatott tárgyalások a Sun Microsystems és az IBM között, miután a Sun elutasította az IBM 7 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. A hír hatására hétfőn 25 százalékot esett a Sun-részvények árfolyama, az IBM-é 2 százalékot. A keddi kereskedés sem túl biztató a Sun részvényeseinek, nyitás után rögtön ötszázalékos mínuszban találta magát a papír. Piaci pletykák már régóta arról szóltak, hogy a Sun kérőt keres, miután tavaly ősszel részvényárfolyama sosem látott mélységbe zuhant. Az akkori, 3 dollár körüli árszint körülbelül az ötöde volt a 2008 tavaszinak, és nyolcada a 2007 őszén regisztrált értéknek. Ilyen körülmények között érkezett el márciusi közepe, amikor a Wall Street Journal részletes információkat közölt az IBM felvásárlási ajánlatáról.

A négy dollár körül mozgó Sun-papírok a hír hallatán felültek a hullámvasútra, ezúttal jó irányba. Órák leforgása alatt megduplázódott a részvény értéke, és körülbelül ezen a szinten maradt egészen múlt hét végéig. Az amerikai média hírei nem estek teljesen egybe, de a lényegben nem különböztek: a felvásárlási tárgyalások megfeneklettek. Az sem kizárt, hogy végleg. Erre reagált a piac a hétfői 25 százalékos eséssel, ami valószínűleg tovább eshet, ha a felvásárlás valóban meghiúsul.

Szerencse, hogy nem lesz belőle semmi?
Hogy mennyire nem egyértelműen nyerő lépés az IBM részéről versenytársa megvétele, azt jól mutatja az IBM részvényeinek enyhe, majdhogynem hibahatáron belüli csökkenése ugyanazon időszak alatt. Utóbbi egyébként következhet a hétfői általános gyengülésből is, azaz könnyen elképzelhető, hogy az IBM papírjaira semmilyen negatív hatással nem volt a múlt heti sajtóértesülés...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek