Cikkek

Mégsincs 10 dolláros indiai laptop?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-28 17:10:07

India 250 ezer darab OLPC XO laptopot vásárol. Ez a mentőöv nagy segítséget jelenthet a végső kimúlás szélén álló OLPC projekt talpra állításában.

Az One Laptop Per Child (OLPC) nonprofit szervezet célja, hogy olcsó, oktatási célú laptopokat adjon el a fejlődő országok kormányainak. Az indiai kormány most megegyezést írt alá az OLPC projekttel, és 250 ezer darabot vásárol a "százdolláros laptop" néven elhíresült XO számítógépből, hogy azokat szétossza az ország diákjai között. Az ázsiai ország döntése meglehetősen váratlan annak fényében, hogy India a nem túl távoli múltban még milyen antagonisztikusan állt a projekthez.

OLPC XO - az IT keljfeljancsija
Az OLPC először 2005-ben bukkant fel, és számos kihívással kellett szembenézzen története során. Bár a projekt háza tájáról folyamatosan érkeznek a rossz hírek, úgy tűnik, mégis túlél mindent. Csökkentették a munkatársak számát, de dolgoznak az XO fejlesztésén és egy következő-generációs változaton is.

Az OLPC még 2007-ben indított el egy pilotprogramot Indiában: Maharashtra állam Khairat-Dhangarwada falujának iskolájába telepítettek húsz darab gépet. A program sikeres volt, de az indiai Emberi Erőforrások Fejlesztésének Minisztériuma (Ministry of Human Resource Development - MHRD) meglehetősen szkeptikus hangot ütött meg az OLPC-vel kapcsolatban, és aggodalmát fejezte ki a "diákok hosszas laptophasználatának egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban." Az MHRD később megváltoztatta álláspontját, és elindította saját, igencsak kétes "10 dolláros laptop" programját. Micsoda meglepetés, a dologból nem lett semmi. Mint az idén kiderült, bármi legyen is a "Sakshat" néven futó projekt, az nem egy laptop, és lényegesen többe kerül, mint 10 dollár.

olpc_xo_laptop.jpg

Mégiscsak OLPC XO!
Így India végül mégis az XO mellett döntött, a negyedmillió gépet összesen 1500 iskolában helyezik el. Satish Jha, az OLPC projekt indiai vezérigazgatója a PC Worldnek elmondta: bíznak benne, hogy összesen hárommillió (!) gépet szállíthatnak Indiának még az idén. Ez a szám óriásinak tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy a 2008-as becslés szerint az ország lakossága 1,148 milliárd fő, akkor már nem is olyan hatalmas. (Az amerikai PC World arról is beszámol, hogy egy emberi jogi csoport 5 ezer darab XO-t finanszíroz Sierra Leone számára.)

Nem csak az OLPC nyerhet a dolgon
Az OLPC mostanában jelentette be, hogy frissíti a hardvert, és a harmatgyenge AMD Geode processzort a szintén nem a pajtát lángba borító teljesítményéről híres, de kétség kívül jelentősen gyorsabb VIA C7-M CPU-ra cseréli. A frissítéssel a 128 megabájtos rendszermemória 1 gigabájtnyira, az 512 megabájtos tárolási kapacitás 4 gigabájtosra emelkedik...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek