Cikkek

A hitelválság lassítja az IT-piac konszolidációját

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-19 10:10:04

Az amerikai pénzügyi válság hatásaként lelassulnak a cégfelvásárlások és a tőzsdei részvénykibocsátások az IT iparágban.

Elemzők szerint az amerikai pénzügyi válság következtében a hét elején csődbe ment Lehman Brothers, valamint a Bank of America által felvásárolt Merril Lynch befektetési bankok kiesése miatt hasonló folyamatok indulhatnak el az IT szektorban, mint legutóbb a kilencvenes végén, mint amikor a nyolc nagy könyvvizsgáló cégből négy maradt a piacon. A konszolidáció, valamint a pénzügyi bizonytalanság következtében számos technológiai vállalat előtt zárulnak be a kapuk, hogy tőzsdei kibocsátás révén jusson forrásokhoz, az akviziciós folyamatok is lelassulnak és általában is nagyobb félelem övezi majd a technológiai befektetéseket is - fogalmazott tudósításában a CNET.

A Wall Streeten elharapózott pánik következtében a hét elején 7 éve nem látott esést voltak kénytelenek elszenvedni a befektetők. A Dow Jones Ipari Átlag több mint 500 ponttal, 4,4 százalékkal esett, ami a 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta a legnagyobb zuhanás volt. És ez még csak a hét eleje volt: szerdán újabb mélyrepülés következett: az S&P 500 index hétfőhöz hasonlóan ismét 4,7 százalékkal csökkent, ami 1964 óta a 11., illetve a 12. legnagyobb egy napos százalékban mért esés. A Dow Jones Ipari Átlag ismét körülbelül 4 százalékkal zuhant, míg a Nasdaq Composite index közel 5 százalékkal.

Mélyrepülésben
Egy elemzés szerint a technológiai cégek közül még a félvezető-ipar papírjai jártak a legjobban a szerdai "viharban": a Texas Instruments részvényei mindössze 2,2 százalékkal zártak alacsonyabban az egy nappal korábbi értéknél; a chipgyártók közül az AMD papírjainak értéke esett leginkább, egy nap alatt 6,8 százalékkal. A PC-gyártók közül megtévesztő lehet, hogy a Dell 1,3 százalékkal erősödött szerdán, de ez már csak a keddi 11 százalékos mélyrepülés korrekciójának tekinthető. Az Apple is a nagy vesztesek közé tartozott, 8,6 százalékkal.

A nagyvállalati megoldásszállítók közül az SAP részvényeinek árfolyama csak 3 százalékkal esett, a VMware viszont 12,7 százalékot. A cnet.com összefoglalója szerint a legnagyobb vesztes mégis a távközlési eszköz-gyártó Nortel volt, amely részvényei egyetlen nap alatt 49 százalékkal veszítettek értékükből. A Microsoft 5,4 százalékos mínuszban zárt, ami csak egy hajszállal volt az 52 heti minimum felett.

Kevesebb forrás
A hitelválság következtében lecsökkent az egészséges amerikai befektetési bankok száma, egyre nehezebb lesz forrást találni a tőzsdei kibocsátásokhoz, illetve a felvásárlásokhoz - figyelmeztetnek az elemzők. Az elmúlt 8 esztendőben az akvizíciók száma átlagosan 350 volt az amerikai tech-szektorban, 2007-ben egészen pontosan 355, az idei év első felében azonban már csak 120, mivel a részvényeik árfolyamának gyengülése miatt következtében legnagyobb vállalatoknak egyre kevesebb forrásuk van az újabb felvásárlásokra.

A tőzsdei visszaesés további hatása, hogy a kisebb vállalkozások számára a következő legalább hat hónapban még az eddigieknél is nehezebbé vált a tőzsdére jutás. A kezdő vállalkozások azonban továbbra is bizakodók lehetnek, mivel a kockázatitőke-alapok számára továbbra is kecsegtető lehet a kisebb vállalatokba befektetni, különösen azok alacsonyabb értékelése miatt...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek