Cikkek

Középiskolai tanárokat oktat az Oracle

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-07-02 10:10:05

Jövőre hetvenezer álláshely marad betöltetlenül az Európai Unióban, mert a jelentkezőknek nem lesz meg a szükséges informatikai tudása. Az Oracle oktatást szervezett a régió informatikai tanárainak, hogy minél korszerűbb ismereteket adhassanak tovább.

Június 29. és július 3. között Bécsben több mint száz, a közép-kelet-európai régióból érkezett középiskolai és szakiskolai tanár vesz részt az Oracle képzésén, amelynek keretében elsajátíthatják, hogyan tanítsanak 21. századi ismereteket a diákjaiknak. Az Oracle Academy Instructors' Institute program keretében zajló PL/SQL képzésen idén hat magyarországi szakközépiskola, illetve szakképző iskola tanárai is részt vesznek. A résztvevő tanárok a helyszíni képzést megelőzően 40 órás online tréninget végeztek el.

A képzés célja, hogy a tanárok felkészüljenek a korszerű technológiai - adatbázis-tervezési és SQL programozási -, illetve egy kezdő vállalkozás beindításához szükséges üzleti ismeretek átadására. Jelenleg az európai, közel-keleti és afrikai térségben mintegy 2100 oktatási intézmény több mint 328 ezer diákja vesz részt az Oracle Akadémia képzéseiben, ahol olyan technológiákkal, illetve szoftvertermékekkel is megismerkedhetnek, amelyek még nincsenek a piacon.

70 ezer betöltetlen állás
- Nagyon fontos a tanárok professzionális képzése annak érdekében, hogy a fiatalokat sikeresen felkészíthessék az álláspiaci belépésre - hangsúlyozta Alfonso Di Ianni, az Oracle kelet-európai és FÁK-országokért felelős alelnöke az egyhetes képzést megelőző hétfői bécsi sajtótájékoztatón. 2010-ben az Európai Unió tagállamaiban összesen 250 ezer képzett IT-szakember iránt lesz kereslet, de csak 180 ezer olyan szakképzett ember lesz, akivel fel lehet tölteni ezeket az állásokat. A jövő évben tehát mintegy 70 ezer állást amiatt nem fognak tudni betölteni, mert nem lesz meg a munkavállalóknak az ehhez szükséges tudásuk - tette hozzá Alfonso Di Ianni.

A közép- és kelet-európai régió országai már nem tudnak csupán alacsony költségekkel versenyezni a feljövőben lévő ázsiai országokkal szemben, miközben Kína és India is egyre nagyobb összegeket fektet a korszerű IT tudás átadásába. - Ma már szinte valamennyi iparágban - a pénzügytől az egészségügyön és a kereskedelmen át a közlekedésig - az informatika lehet az innováció alapja, ami a versenyképesség fenntartásához szükséges - hangsúlyozta az Oracle alelnöke.

Az Oracle 2006-ban indította el a programot az európai, közel-keleti és afrikai régióban, a képzéseken eddig részt vett tanárokon keresztül mindeddig 1 millió tanulóhoz értek el az informatikai ismeretek; egyedül Romániában eddig 1280 tanár vett részt az Oracle képzésében. A Computerworld kérdésére, hogy az Oracle mekkora összeget fordít az oktatásra, Alfonso Di Ianni elmondta: egy-egy tanárra 90 ezer dollárt fordítanak az egyhetes képzés folyamán, amelynek sikeres elvégzéséről a tanárok tanúsítványt kapnak.

Erősödő oktatás a régióban
Az egyhetes képzésen részt vevő Nemcsik János, az egri Neumann János Középiskola és Kollégium informatikai tanára elmondta: amíg régiós összehasonlításban hazánk sokáig jól állt az IT képzésben, addig az elmúlt években érzékelhetően jönnek fel a szomszédos országok az informatikai oktatás terén, így például Romániában régiónként kiemelt középfokú oktatási intézményekben készítik fel a jövő informatikusait...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek