Cikkek

Könyörgőre fogta a Yahoo

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-11-06 12:10:02

Meghökkentő bejelentést tett a Yahoo vezetője. Úgy tűnik, Steve Ballmernek csak füttyentenie kell, és ő a tárgyalóasztalnál terem.

A San Franciscó-i Web 2.0 Summit elnevezésű rendezvényen vitaindító előadóként vett részt a Yahoo vezére, Jerry Yang, és dolgát komolyan véve fel is kavarta az állóvizet. Bejelentette ugyanis, hogy szerinte "a legjobb dolog, amit a Microsoft tehet, hogy megveszi a Yahoo-t". A konferencia levezető elnöke le is csapott a magas labdára, és rákérdezett, vajon az eladási ár a májusban megszakadt tárgyalásokon elhangzott összeg környékén lenne-e. Mire Yang az üzleti életben ritkán tapasztalt nyíltsággal így felelt: "Ó, nem! A megfelelő árat kérnénk, bármennyi is legyen az."

Ha ezek a szavak elkeseredettnek tűnnek, akkor ne csodálkozzunk, mivel a Yahoo is elkeserítő helyzetben van. Éppen most zajlik az idei második elbocsátási hullám, ezúttal minden tizedik munkavállalónak mond búcsút a cég. Mindeközben elkeseredetten próbál felzárkózni és adaptálódni a megváltozott internetezési szokásokhoz, bár minden bizonnyal már elkésett az a terv, hogy a Yahoo közelítse oldalait és szolgáltatásait a Facebook és a MySpace kínálta lehetőségekhez.

Egy évvel ezelőtt még 27 dolláron álltak a cég részvényei, mára ez gyakorlatilag megfeleződött, 14 dollár alá esett. Ehhez képest a Microsoft tavaszi utolsó ajánlata 33 dollár volt - nehezen elképzelhető, hogy ugyanennyit valaha ígérnek a cégért, ha egyáltalán érdekli még a Microsoftot a Yahoo.

Hivatalosan nem, hiszen Steve Ballmer idén februártól májusig próbálkozott a Yahoo megvételével (majd második körben annak csak egy részével), de Yang folyamatosan azon dolgozott, hogy elhárítsa a Microsoft ajánlatát. A Yahoo vezére valóságos kampánykörútba kezdett. Járt a News Corp.-nál, ahol a MySpace-szel való egyesülést vetette fel, majd ellátogatott a Time Warner vezetőségéhez egy AOL-Yahoo-fúzió reményében. Közben összeállított egy dolgozói végkielégítési csomagot, melyet kritikusai csak mérgezett pirulaként emlegettek. Végül úgy tűnt, hogy sikerül a Google-lel tető alá hoznia egy előnyös együttműködési szerződést.

Ezalatt a Microsoft (valamint a Yahoo legnagyobb részvényese, Carl Icahn) egyfolytában győzködték a vezetőséget, hogy fogadják el az ajánlatot, de a Google-megállapodás hírére Ballmernek elege lett, és kijelentette, hogy cége eláll a további tárgyalásoktól. Június végén alá is írták a Google és a Yahoo képviselői a szerződést, és úgy tűnt, minden elrendeződik.

Ám nemrégiben ért véget az Egyesült államokban az a hatóságok vizsgálat, amely szerint a megállapodás káros hatással lenne a fogyasztókra, hiszen egy kézbe kerülne az internetes keresésekhez fűződő hirdetési piac. A hatóság figyelmeztetést küldött mindkét cégnek, melyben közölte, hogy ha nem állnak el az egyezségtől, jogi úton kényszerítik ki annak felbontását. A Google nem is várt sokat, és bejelentette, hogy részéről tárgytalan az üzlet. A Yahoo két szék között a földre esett.

Yang ettől függetlenül a fent idézet beszédben megpróbálkozott a szerecsenmosdatással, és tagadta, hogy ő valaha is a Microsoft-üzlet ellen dolgozott volna, csak hogy megtartsa a cég függetlenségét. Szerinte amikor a redmondiak elsétáltak a tárgyalóasztaltól, a Yahoo kész volt folytatni a megbeszéléseket, és személy szerint ő úgy érezte, közel is vannak a megállapodáshoz. A vállalatvezető ezután az igazságügyminisztérium elmarasztaló vizsgálatát támadta, mondván, hogy a hatóságok sajnos nem látták át az egyezségben rejlő valódi szándékot. Majd gyorsan kiosztott egy verbális pofont a Google-nek is, amiért azonnal lemondtak a szerződésről.

A Yahoo vezére mindezek ellenére is optimista, és reméli, hogy az új kezdeményezésekkel ismét szép idők jönnek...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek