Cikkek

Javaslat az elektronikus kézbesítésről

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-25 11:10:04

Az IRM szerint az iratok elektronikus kézbesítése az igazságszolgáltatásban és a hatósági eljárásokban is meggyorsítaná az ügyintézést.

A hivatalos iratok elektronikus kézbesítése mind az igazságszolgáltatásban, mind a hatósági eljárásokban meggyorsítja a pereskedést és az ügyintézést - mondta keddi országgyűlési expozéjában Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára. A hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló törvényjavaslattal összefüggésben az államtitkár kifejtette, hogy a javaslat elsődleges célja az elektronikus kommunikáció, azon belül pedig a megfelelően dokumentált, biztonságos elektronikus kézbesítés megteremtése. Hangsúlyozta, hogy általános társadalmi elvárás a bírósági, közigazgatási és más hatósági eljárások felgyorsítása az információs társadalom adta lehetőségek kihasználásával.

A tervezett szabályozás kiindulópontja, hogy az elektronikus kommunikációban megjelenne a feladótól és a címzettől független szerv, amelynek a feladata a kézbesítés lebonyolítása. Avarkeszi Dezső szerint a már létező Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer kijelölése tűnik ésszerűnek erre a szerepre, bár az említett rendszer Állami Elektronikus Kézbesítési Szolgáltató elnevezéssel jelenik meg a javaslat szövegében.

A rendszer működéséhez elengedhetetlen volna, hogy a feladó elektronikus tértivevény alapján tudomást szerezzen a címzettnek küldött okiratok szabályszerű átvételéről...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek