Cikkek

Itt a Nehalem EP

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-07 11:10:05

Az Intel a múlt héten hivatalosan is bejelentette Xeon 5500-as processzorcsaládját. A Nehalem EP kódnevű magra épülő processzorokkal a cég visszaveszi a vezetést az AMD-től.

Szokatlan módon az Intel partnerei már a CPU hivatalos bejelentése előtt előrukkoltak a rá épülő rendszerekről szóló hírekkel. Az Apple március 3-án jelentette be új Mac Pro munkaállomásait, melyekbe a Nehalem EP családba tartozó Xeon 5500 kerül. A Lenovo kevéssel a Dell homályos nyilatkozata után jelentette be az említett CPU-kra épülő ThinkStation D20-at és S20-at. A Xeon 5500 sorozat, korábbi kódnevén "Nehalem-EP" teljesítménye brutális: az ezen alapuló, kétfoglalatos szerverek 30 különböző rekordot döntöttek meg.

Az Intel visszaelőz
A Fujitsu Primergy S5 szervere például a SPECint_rate_base2006 alatt 240-es pontszámot, a SPECfp_rate_base2006 teszten 194-es pontszámot produkált. A HP ProLiant ML370 G6 szervere a TPC-C Oracle 11g adatbázis benchmarkban a korábbi 631,766 tpmC-s rekordot döntötte meg. A SPECpower_ssj2008 benchmarkon, ami a szerverek energia-hatékonysági teljesítményét méri, a Xeon 5500 sorozaton alapuló Verari Systems VB1305 megdöntötte a korábbi csúcsot 1943 ssj_ops/watt eredménnyel. A VMmark benchmarkon, amely a virtualizációs teljesítményt méri, több Xeon 5500 sorozatra épülő platform is felülmúlta a korábbi rekordokat, körülbelül 150 százalékos növekedéssel az előző generációs Intel Xeon processzor 5400 sorozathoz képest.

Mi van a motorházban?
A Core i7-en alapuló Xeon legfontosabb újdonsága, hogy nyugdíjba küldi az Intel több évtizedes Front Side Buszát, ami alaposan lerontotta a korábbi többprocesszoros rendszerek skálázhatóságát. A Quick Path Interconnect alacsony késleltetésű, pont-pont szervezésű busz, akár másodpercenként 70 gigabájtos sávszélességet biztosít, szemben az előző generációs Xeonok rendelkezésére álló másodpercenkénti 12,8 gigabájttal. A rendelkezésre álló sávszélesség növekedésének köszönhetően érdemes volt ismét elővenni a két utasításszál párhuzamos feldolgozását lehetővé tévő Hyper-Threading technológiát, melynek hatására a fizikailag négymagos Xeon 5500-as processzorok nyolcmagosnak látszanak a rendszer felé.

Egy teljesen transzparens automatizmus révén a Xeon 5500-as család egyes tagjai (lásd a mellékelt táblázatot) nem használt magjaikat úgy képesek teljesen kikapcsolni, hogy nem csupán alacsonyabbra veszik a nekik juttatott feszültséget, hanem valóban 0 voltra csökkentik a betáplálásukat. Köszönhetően annak, hogy a tétlen magok nem fogyasztanak semmit, és nem is fűtik feleslegesen a processzort, a valóban működő magok órajelét úgy lehet megemelni, hogy az még ne érje el a processzor maximális TDP-jét. Így a Turbo Boostnak nevezett technológia segítségével a processzor képes arra, hogy automatikusan a névlegesnél magasabb órajelen járjon.

Ennek a szolgáltatásnak az olyan alkalmazások futtatásánál van előnye, amelyek nem képesek kihasználni a négy valódi és négy virtuális mag nyújtotta többszálúságot...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek