Cikkek

IT-fejlesztési tervek 2009-ben

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-22 10:10:25

Az IDG és a D-Link közös kutatási projektjében 100 kis- és középvállalat IT-beruházási terveit vizsgálta 2009 márciusának második felében.

Hogyan reagálnak a változó-nehezedő gazdasági körülményekre a hazai kis- és közepes vállalatok? Többek között erre is kereste a választ a D-Link és az IDG közös kutatása. A felmérés egyik legfőbb megállapítása, hogy nagyon lecsökkent a cégek beruházási hajlandósága: a vállalatok 64 százaléka nem tervez az idén semmilyen informatikai beruházást. Még negatívabb képet mutat, hogy a vállalkozások közel fele még a tervezett beruházásokat is visszavonta vagy elhalasztotta. Kivételt csak az azonnali költségcsökkentést hozó megoldások jelentenek. A válság miatt a korábban tervezett beruházások visszavonása régiónként változó: Nyugat-Magyarországon jelentősnek mondható, míg a közép-magyarországi és a kétszáznál több PC-vel rendelkező kis- és közepes vállalatoknál (kkv) szinte változatlanok az IT-beruházási tervek.

A 2009-ben fejlesztést nem tervező vállalatok 80 százaléka nem a gazdasági helyzet alakulása miatt lépett vissza, hanem eredetileg sem tervezett fejlesztést erre az évre. Csak a 100-200 PC-s középvállalatoknál és a kelet-magyarországi régióban írta át a terveket a jelenlegi gazdasági helyzet, ahol a korábbi jóslatok szerint az idén indult volna be az IT-terület fejlődése.

A fejlesztést tervező vállalatok több mint fele nem módosított idei elképzelésein még a gazdasági válság ellenére sem. A nagyvállalatok 75 százaléka, a közép-magyarországi cégek 60 százaléka tartotta magát eredeti beruházási elképzeléseihez.

090522-idg-dlink-01.jpg

A negatív beruházási hangulat fő oka a gazdasági válságban kereshető: általánosan csökkennek a bevételek, és ez legtöbbször költségcsökkentést von maga után. A kutatás azt mutatja, hogy a kkv-k nem nyitottak a helyettesítő megoldásokra, és nem ismerik az EU-pályázati lehetőségeket, vagy úgy gondolják, nem létezik számukra pályázati kiírás.

Helyettesítő megoldások
Ahol visszavont és halasztott beruházások voltak, ott a megkérdezett vállalatok 54 százaléka általános költségcsökkentésre, míg a gazdasági helyzet okozta bevételcsökkenésre a megkérdezettek 41 százaléka hivatkozott. Nagyon érdekes ugyanakkor, hogy a megkérdezettek 85 százaléka nem is keres kedvezőbb költségű helyettesítő megoldást. Az EU-s források bevonása és alkalmazása csupán 38 százalékuknál lehetséges, mivel 15 százalékuk egyáltalán nem ismeri azokat, vagy nem szerzett rutint, 47 százalékuk pedig úgy gondolja, nem létezik számára megfelelő EU-pályázati kiírás.

090522-idg-dlink-02.jpgBár a beruházási halasztások és visszavonások okai között a válaszok csupán 5 százalékában hivatkoztak a finanszírozási lehetőségek hiányára, mégis úgy tartja a megkérdezett kis- és középvállalatok 64 százaléka, hogy megváltoztatná beruházási terveit, ha segítségnyújtást kapna a finanszírozáshoz.

Gazdaságos megoldások
Az IT-beruházások visszavonására, elhalasztására megoldást kínálhatnak az azonnali költségcsökkentést és megtérülést hozó beruházások. A finanszírozási lehetőségekben való segítségnyújtás nagymértékben növelheti a kis- és középvállalatok nyitottságát, megoldáskeresési és beruházási hajlandóságát...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek