Cikkek

Az Intel recesszióról beszél

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-08-14 16:31:00

A Reutersnek adott interjúban az Intel pénzügyi vezetője kimondta a rettegett R-betűs szót, miközben az Atom elsöprő piaci sikeréről beszélt.

Az Intel nagyjából azóta nem hagyja, hogy egy percre is megfeledkezzünk az Atomról, mióta leleplezte az architektúrát. Az apróság nagyon népszerű, köszönhetően annak, hogy a netbookpiac gyorsan növekszik, egészen az Asus Eee PC megjelenése óta. Az Intel pénzügyi vezetője, Stacy Smith elmondása szerint a processzor jobban fogy, mint amire számítottak: "Az Atom eladása nagyon, nagyon gyorsan felfutott, messze túlszárnyalva az év eleji számításainkat." Ez olyannyira igaz, hogy egy időben hiány volt belőle a piacon - már ha beszélhetünk erről egyáltalán múlt időben. De Smith a Reutersnek adott interjúban még ennél is tovább ment: "Ez [az Atom] egy tökéletes termék a recesszió sújtotta piacra."

Igen, valóban kimondta a retteget, "R"-betűs szót, amit a pénzügyi világban pont olyan valakinek a szájára venni, mint a Harry Potter könyvek világában Voldemort nevét. Ez azért is érdekes, mert szinte pont egy hónappal ezelőtt jelentett be a cég rekorderedényeket. Természetesen az interjúban azonnal le is csaptak a szóra, és megkérték a pénzügyi vezetőt, hogy fejtse ki részletesen ezzel kapcsolatos álláspontját.

Smith nagyon elegánsan pattintotta vissza a labdát a kérdező térfelére: "Az Atom úgy tűnik, hogy növeli a piacot, mintsem kannibalizálná a PC-eladásokat." Igaz, ami igaz, a legkisebb, legolcsóbb netbookok - például az Asus Eee sorozatának legkisebb modellje a 700-asból a G2-es - olyanok számára is elérhetővé tették az internetet (és ami fontosabb, az e-mail vagy a VoIP telefonálás lehetőségét), akik korábban nem gondolhattak rá, hogy számítógépük legyen, pusztán annak ára miatt. Ha az értékesítési trend - Smith kijelentéséhez híven - mondjuk a következő hat hónapban is változatlan marad, akkor az Atom lesz a motorja annak az új piacnak, amelyet a netbookok nyitottak, és még akkor is előreviszi majd az Intel szekerét, ha a többi piacon lassulás, visszaesés lesz tapasztalható.

Nem nehéz látni, hogy miért tartja az Intel az érdeklődés középpontjában az Atomot: számos jelenlegi és a közeljövőben várható, netbook osztályú termékben dolgozik és dolgozik majd. Az Asus Eee PC sorozatát a kezdeti Celeron-M processzorról migrálták az Atomra, ez a CPU dolgozik majd a Lenovo IdeaPad S9-ben és S10-ben, az MSI Wind-ben, az Acer Aspire One-ban és a hamarosan érkező Dell E-ben - hogy csak párat említsünk. Az OEM-ek természetesen versenyezni fognak egymással a szolgáltatások és az ár terén, de míg a rendszerek túlnyomó többsége az Atomra épül, addig az Intelnek nincs különösebb aggódnivalója a gyengélkedő piacon.

intel_atom.jpgSem az Everex, sem a Hewlett-Packard nem jelentette még be, hogy a következő, netbook-kategóriájú gépében milyen processzort (Atomot vagy a VIA Nanót) fog használni, de ezt a két céget leszámítva a többiek kivétel nélkül az Atomra építik termékeiket.

A jelenlegi gyártástechnológia mellett nagyjából 2500 Atom processzor jön ki egy 300 milliméteres szilíciumkorongból (waffer), így a cég megengedheti magának a "várjuk ki a végét" taktikát az Atommal kapcsolatban. Azt már tudjuk, hogy az eredeti tervek szerint már meg kellett volna jelennie a kétmagos Atom verziónak, de amíg a piac ilyen tempóban szippantja fel az első, 1600 megahertzes, egymagos változatot, egyszerűen nem érdeke az Intelnek, hogy váltson...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek