Cikkek

Informatikai inkubátorház Debrecenben

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-07-03 11:10:07

Az ingatlanfejlesztéssel egybekötött projekt a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok és informatikai cégek közös vállalkozásaként az év végén indul.

A Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (DE TEK) elnöke, Fábián István szerint a program célja, hogy kedvező környezetet alakítson ki a kreatív, magas hozzáadott értékkel dolgozó iparágakban induló cégeknek, így azok megerősödhetnek, és később az egyetemi tudásbázis felvevőpiaca lehet belőlük. Ilyen működési terület például a mobilfejlesztés, az intelligens chipkártyák vagy a térinformatikai rendszerek fejlesztése. Szakmailag az egyetem áll a projekt mögött, és egyik épületének felújításával a kezdő telephelyet is az intézmény biztosítja az újonnan létrejövő start-up, illetve spin-off cégeknek. Az inkubátorházban a 2-3 munkatárssal induló cégek kezdeti tevékenységükhöz kedvezményesen juthatnak telephelyhez, eszközökhöz vagy akár jogi szolgáltatásokhoz, és jó lehetőségük nyílik arra is, hogy kialakítsák, bővítsék üzleti és tudományos kapcsolataikat, ezen kívül hatékonyan, a gyakorlatban is hasznosítsák az egyetemi tudásbázist.

A projekt hátteréről szólva Fábián István elmondta: még 2005-ben, a pólusváros koncepció keretében végeztek ezzel kapcsolatban piacfelmérést, hiszen az akkori terv kiemelt szerepet szánt volna az egyetemnek. Ezután hozták létre a Debreceni Infopark (DIP) Kft.-t, amelynek feladata szakmai projektek szervezése, a cégek betelepítése. A DIP Kft. 100 százalékosan a DE tulajdona. Az inkubátorházban a betelepülő cégek mellett oktatási tér is helyet kap. Az ingatlanfejlesztés mellett az eszközbeszerzés, és minden egyéb kiegészítő beruházás végeztével 1200 négyzetméteres területen kezdhetik meg a munkát a cégek, várhatóan már az év végén...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek