Cikkek

Hajlékony televíziók OLED technológiával

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-26 12:10:05

Több vállalat próbál olyan televíziót fejleszteni, amit akár össze is tekerhetünk, ha éppen nem nézzük. A japán NHK fejlesztését most videón is bemutatjuk.

A bemutatott prototípus a japán NHK közszolgálati műsorszóró vállalat fejlesztőlaboratóriumában készült. Az 5,8 hüvelykes átmérőjű felület az organikus LED, más néven OLED technológiára épül; egyelőre csak 213×120 pixeles felbontású képet nyújt. Az OLED viszonylag újnak számító technológia: a képpontok szervesanyag tartalma miatt a kijelző önállóan képes a fénykibocsátásra, nem szükséges hozzá kiegészítő fényforrás. Ez azt is eredményezi, hogy a kijelző vékonyabb és könnyebb lesz, miközben sokkal kevesebb energiát használ fel. A fejlesztők terve, hogy egy összetekerhető szerkezetet hozzanak létre, amely a hajlékonyságát annak köszönheti, hogy az OLED-kijelzőt egy vékony műanyaglapba ágyazzák be.

A fejlesztés csak a kezdeti fázisában tart: a műanyag-alapú felület egyelőre még sérülékenyebb, mint egy hagyományos, merev üveglapos képernyő. Az NHK abban reménykedik, hogy a későbbiekben sikerrel tökéletesíti a képélességet és a fényerősséget, továbbá a képernyő méretét is 14 hüvelykre növeli.

Még nem elég érett a kereskedelmi forgalomra
Ez a fajta képernyő máris megjelent néhány kisebb eszközben, így például kisméretű zenelejátszókban...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek