Cikkek

Hagyjuk a részmegoldásokat!

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-08 10:10:09

A közelmúlt fontosabb híreit, eseményeit az IT-szektor két képviselője, Hernádi József és Weiszbart Zsolt kommentálja ezen a héten.

Összeállításunkból kiderül, hogy az egyes alkalmazások helyett érdemes a teljes desktop környezetet virtualizálni, és arra is választ kapunk, hogy beleillik-e az Oracle portfóliójába az OpenOffice.


1. Központosított virtuális böngészés

Egy francia fejlesztőcég olyan megoldással rukkolt elő, amelynek révén központosított, vállalati szintű virtualizált böngészés valósítható meg.

Hernádi József, ügyvezető igazgató, Sun Magyarország

- Időszerű probléma, érdekes megoldás, de olyan mintha egy öreg bejárati ajtót pusztán a zár lecserélésével próbálnánk biztonságosabbá tenni. Már jónéhány éve léteznek azok a desktop virtualizációs szoftverek és eszközök, amelyek nem csak a virtuális böngészési szolgáltatást, hanem teljes munkakörnyezet virtualizált, és ezáltal biztonságosabb kialakítását lehetővé teszik. Ilyen például a mi Sun Ray vékonykliensünk és a Sun VDI szoftver. A virtuális böngészés tulajdonképpen ennek egy részfunkciója, amit ebben az esetben szolgáltatás formájában próbálnak értékesíteni.

A desktop környezeteket folyamatosan érő támadások miatt biztosan létezik is piaci igény ilyen jellegű megoldásokra, de még ezen szolgáltatás igénybevétele esetén is komoly biztonsági rések maradnak - például a levelezés, a desktop operációs rendszerek, vagy akár a vállalati alkalmazások védelmében. Ha már biztonságos környezetet akarunk kialakítani, nem érdemes részmegoldásokban gondolkodni. Ne csak a böngésző futtatását virtualizáljuk, hanem a teljes desktop környezetet - amely lehetőséget ad arra, hogy például a kritikus alkalmazásokat akár külön-külön virtuális gépeken futtassuk.

 


2. Mindenki elégedett

Az Oracle-Sun egyesülés kapcsán már megszülettek az elemzések, feltételezések: az Oracle, a Sun, a Microsoft, az IBM is jól járt, de lehet, hogy a dolgozók kevésbé.

Weiszbart Zsolt, ügyvezető igazgató, IFS Hungary Kft.

- A fent szereplő informatikai óriások mindegyike elégedett lehet, hiszen a Sun mint önálló vállalat megszűnésével ismét koncentrálódott a piac, egy erős független versenytárs tűnt el.

Az elmúlt öt év bizonyítja, hogy az Oracle elsősorban az adatbázis üzletágából származó bevételek, valamint a kiváló jövedelmezőség generálta pénzállomány következményeként, szinte korlátlanul képes akvizíciókat lebonyolítani. Több elemző szerint lehet, hogy az Oracle a Sun által jegyzett nyílt forráskódú technológiák, például Java, MySQL, illetve az ezekre épülő alkalmazások, köztük az OpenOffice miatt volt érdekelt a felvásárlásban, legalábbis az Oracle által az utóbbi tíz évben képviselt akvizíciós politikába ez jobban beleillik...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek