Cikkek

A Forrester nagyott vágott saját várakozásain

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-12-11 12:10:04

Míg az elismert kutatócég nyáron még 6 százalék feletti növekedést prognosztizált jövőre az USA IT-piacán, mára ez alig 1,5 százalékra apadt.

Alaposan mérsékelte informatikai költésre vonatkozó előrejelzését a Forrester Research. Az egyik legfontosabb IT-piacon, az Egyesült Államokban - bő három hónap leforgása alatt - negyedére zuhant a jövő évre prognosztizált növekedési ráta. Ezen belül a hardvertermékeket gyártó cégek járnak a legrosszabbul, hiszen ott már most visszaesést tapasztalnak, és ez 2009 elején sem lesz máshogy. A hálózati eszközök és az informatikai szolgáltatások esetében stagnálást, vagy legfeljebb minimális növekedést várnak a szakértők, míg a szoftvereladások várhatóan húzóágazatként szerepelnek majd, a nem túl acélos, most mégis kiemelkedően jónak mondható kétszázalékos növekedési rátával. A kutatócég elsőnek közölt, 10 százalékos növekedési előrejelzését összesen háromszor módosította az év folyamán, így jutott el a mostani, 1,6 százalékos szintre.

Ezzel egy időben a világ másik feléről is aggasztó hírek érkeztek: a Sony öt vagy hat gyárát zárja be a meglévő 57-ből, miközben nyolcezer dolgozójának is búcsút int. A gyárbezárásokra és a teljes munkaerő öt százalékát érintő leépítésre nem csak a gazdasági recesszió miatt volt szükség. A vállalatot súlyosan érintette a yen elmúlt időszakban tapasztalható erősödése is, ami lényegesen rontotta a Sony világpiaci pozícióit, hiszen Japán egyik legnagyobb exportőréről van szó. Az intézkedésektől a cég az áprilisban kezdődő következő pénzügyi évben összesen 1 milliárd amerikai dollárnak megfelelő megtakarítást vár.

Természetesen nem a Sony az első és egyetlen világcég, amelynek ilyen eszközökhöz kellett nyúlnia, hogy alkalmazkodni tudjon a megváltozott piaci környezethez. Már hónapokkal, sőt egyes esetekben évekkel ezelőtt megindultak a kényszerű átszervezések. A teljesség igénye nélkül következzen néhány eset a sok közül.

Az eBay októberben jelentette be, miszerint a kaliforniai San José-ban lévő főhadiszállásán dolgozók közül hatszáz ideiglenes vagy részmunkaidős alkalmazottjától, illetve ezer főállású munkatársától válik meg. A leépítés oka abban keresendő, hogy a cég 1998-óta a leggyengébb harmadik negyedéves eredményt produkálta. Az elbocsátásoktól évi 150 millió dolláros megtakarítást várnak.

Szintén októberben derült ki, hogy a gyenge harmadik negyedéves eredmények miatt a Yahoo! megválik dolgozóinak nagyjából tíz százalékától. A Yahoo!-nál úgy nyilatkoztak, hogy amennyiben a globális recesszió tovább mélyül, újabb költségcsökkentő intézkedéseket tesznek majd.

Még mindig októbert írtunk, amikor a Motorola háromezer dolgozója elküldéséről határozott. A leépítések nem most kezdődtek a cégnél, több mint kilencezer alkalmazottól váltak meg eddig a múlt évtől kezdődően. A vállalat költségcsökkentési terveitől 800 millió dolláros éves megtakarítást vár 2009-re...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek