Cikkek

Fenyeget a Vodafone

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-02 16:10:02

A Vodafone elküldte válaszát Viviane Redingnek a végződtetési díjak csökkentésére vonatkozó javaslatával kapcsolatban.

Negyvenmillió európai mobilfelhasználó kidobhatja a mobilját az ablakon, ha életbe lépnek Viviane Reding EU-biztos tervei a távközlési reformról - figyelmeztet a Vodafone. A mobilszolgáltató konkrétan a végződtetési díjak csökkentéséről fejtette ki álláspontját Redingnek. A végződtetési díjakat a mobil és a vezetékes telefonszolgáltatók számolják fel egymásnak azért, hogy átengedjék a hívásokat saját hálózatukon. Ezek a díjak 15-20 százalékát képezik a távközlési vállalatok bevételeinek, így nem véletlen, hogy a csökkentésére vonatkozó tervek meglehetősen érzékenyen érintenék őket.

A Financial Times által ismertetett Vodafone-álláspont szerint amennyiben a szolgáltatókat rákényszerítik, hogy jelentősen csökkentsék a végződtetési díjakat, akkor emelniük kell a kiskereskedelmi (lakossági) díjakat. Sőt, az is elképzelhető, hogy az intézkedés csődbe viszi a szolgáltatókat. Reding korábban azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy amerikai minta alapján a felhasználók a bejövő hívásokért is fizetnének, és ezzel fölöslegessé válna a végződtetési díj. Az EU-biztos úgy véli, hogy összességében még így is alacsonyabb lenne a hívások díja, mint a mostaniak. A Vodafone vitatja a modell életképességét Európában.

A brit mobilszolgáltató alapvetően nem magát a végződtetési díj csökkentésének gondolatát bírálja, hanem annak tervezett mértékét. Jelenleg ezek a díjak az EU-ban átlagosan percenként 8 eurocent, míg Reding 1-2...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek