Cikkek

Félelem és rettegés Kaliforniában

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-10-20 17:10:04

Leépítési hullám söpör végig a Szilícium-völgyön, különösen az induló cégek rettegnek a recessziótól.

A legendás kaliforniai regióban még élénken élnek a dotkom-lufi kipukkanásának hét évvel ezelőtti emlékei. Akkoriban sok technológiai cég túl későn reagált a visszaesésre és nagy részük tönkre is ment. Most a cégek jóval óvatosabbak, jelentős elbocsátásokkal igyekeznek elkerülni a csődöt. A Financial Times beszámolója szerint a Sequoia Capital befektetési vállalat informális találkozót kezdeményezett az általa támogatott cégek részére és a bevezető elődásban arra figyelmeztették őket, hogy úgy kezeljenek minden egyes elköltött dollárt, mintha az lenne az utolsó.

Seth Sternberg, a Meebo azonnali üzenetküldő szolgáltatást üzemeltető cég társalapítója elmondta: a Sequoia által szervezett megbeszélés nem csupán az azon részt vevők számára volt jelzés értékű, hanem több másnak is, amelyek csak fontolgatták az elbocsátásokat. A Meebo már bevezette a szigorítást: csak azokra a posztokra vesznek fel embereket, amelyekre feltétlenül szükséges.

Iggy Fanlo, az AdBrite online hirdető cég vezérigazgatója is úgy nyilatkozott, hogy nehéz idők jönnek, ezért száz alkalmazottjukból a múlt héten negyvenet bocsátottak el. "Úgy döntöttem, hogy nagyon gyorsan nagyon kemény intézekdéseket hozunk, hogy később ne kelljen ismét megtennünk."

A Szilícium-völgyben 2004-ben kezdtek ismét nagy számban létrejönni web-alapú szolgáltatásokat nyújtó cégek. Számukra a gazdasági visszaesés nagyon rosszkor jött, mivel mostanában kezdtek fellendülni, a nyereséges működés pedig a legtöbbjük számára még akkor is messze lenne, ha nem üt be a hitelválság...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek