Cikkek

Fekete szerda az informatikában

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-08 13:10:03

Mintha csak összebeszéltek volna, néhány órán belül három informatikai óriás is negatív hírekkel állt a nyilvánosság elé. Világszerte több ezer munkahely szűnik meg, de aki marad, annak is kevesebb jut.

Jóllehet, az EMC reméli, hogy sikerül negyedik negyedévét a terveknek megfelelően zárni, struktúraváltás jelszóval 2400 munkavállalójától válik meg - jelentette be a cég. Az átalakítás fő célja természetesen a költségek csökkentése, kifejezetten az Information Infrastructure üzletág keretein belül. Utóbbit azért fontos aláhúzni, mert a cég nyilvánvalóvá tette, hogy a bejelentett intézkedés nem érinti a VMware-t, az EMC virtualizációval foglalkozó leányvállalatát.

Az anyacég ugyanakkor várhatóan négymillárd amerikai dollárt meghaladó bevételt könyvelhet majd el 2008 utolsó negyedében. Ez négyszázalékos növekedést jelent 2007 azonos időszakához képest. Az EMC szerint a nehéz időkben elért jó eredményt annak köszönheti, hogy kínálati palettáján olyan termékek vannak, amelyeket a vállalatok kiemelten fontosnak tartanak, így az informatikai költségek csökkentése ellenére jut forrás a beszerzésre.

Az átalakítás nem merül ki az elbocsátásokban: számos háttérműveleti funkciót és irodát konszolidálnak, csökkentik a vezetői szintek számát, visszafogják az utazási költségeket, továbbá nagyobb hangsúlyt fektetnek a jobb megtérüléssel kecsegtető termékekre, piacokra. További részleteket január végére ígért a vállalat, amikorra az előző év hivatalos zárása is megtörténik.

A Lenovo szinte órára ugyanakkor jelentett be kísértetiesen hasonló intézkedéseket. A várhatóan 150 millió dollárnyi kiadással járó csomagtól már a 2009 áprilisában kezdődő pénzügyi évben 300 milliós megtakarítást remélnek a vezetők. Az elbocsátásokat itt "erőforrás újraelosztási terv" címkével látták el, melynek részeként 2500 alkalmazott lesz kénytelen új munkahely után nézni. A menedzserek 30-50 százalékkal kevesebb fizetéssel számolhatnak, valamint teljesen átértékelik az ázsiai piacokra érvényes üzleti stratégiát. Ennek keretében a távol-keleti régiót - Asia-Pacific and Russia néven - összevonják az orosz piaccal. Az új terület felelőse Chen Shaopeng lesz, aki eddig a Lenovo kínai részlegét irányította. Az ázsiai térséget jelenleg felügyelő alelnök, David Miller az átalakítások után távozik a cégtől. Csakúgy mint alelnöktársa, Scott DiValerio, aki az amerikai régió vezetői székéből kénytelen felállni.

A leépítés a vállalat összlétszámának több mint tizedét érinti, a felmondásokat várhatóan még az új év első negyedében kézhez kapják azok, akikre a továbbiakban nem számítanak. A bejelentés nem tért ki arra, hogy a létszámcsökkentési tervben a különböző régiók egyenlően, avagy eltérő súllyal szerepelnek...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek