Cikkek

Európai versenyeljárás indulhat az IBM ellen

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-20 14:10:04

Az amerikai T3 Technologies azzal vádolja az IBM-et, hogy a mainframe rendszereihez kínált operációs rendszerével jogtalan versenyelőnyhöz jut.

Részletes vizsgálat vár az amerikai IBM informatikai óriásvállalatra azt követően, hogy egy kis versenytársa, a T3 Technologies panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amelyben azzal vádolja a céget, hogy visszaél monopol helyzetével az nagyteljesítményű (mainframe) számítógépek európai piacán - írta a Financial Times.

A T3 Technologies panasza szerint az IBM visszaél piaci helyzetével azáltal, hogy csak a saját mainframe gépeivel együtt árulja az operációs rendszerét, amivel akadályozza a konkurens hardvergyártók piacra jutását. A panasz szerint emellett az IBM nem teszi lehetővé a szabványainak és más szellemi termékeinek felhasználását, amivel kárt okoz az európai mainframe vásárlóknak.

Felvásárolt panaszos
A lépés meggyorsíthatja az IBM tevékenységével kapcsolatban korábban megindított vizsgálatot. Az Európai Unió hivatalnokai 2007 végén kezdték el vizsgálni az IBM mainframe-gépekkel kapcsolatos lépéseit, amikor egy kis, a Szilícium-völgyben működő induló vállalkozás, a Platform Solutions Inc. nyújtott be panaszt az Európai Bizottságnál, miután már az Egyesült Államokban is trösztellenes pert kezdeményezett az IBM ellen. Tavaly júliusban azonban az IBM felvásárolta a Platform Solutions-t, amely ezt követően az amerikai perben megegyezett az új tulajdonosával, az EU-nak benyújtott észrevételeket pedig visszavonták.

Azóta azonban a tampai központú T3 -amelynek korábban körülbelül 200 ügyfele volt az EU-ban, és Birminghamben, valamint Milánóban is irodát tartott fenn - folyamatos kapcsolatban állt az európai hatóságokkal, és két előzetes meghallgatáson is részt vettek. Az IBM szóvivője a  Financial Times kérdésére azt válaszolta, hogy egyelőre még nem tudnak a panaszról, és nem is látták azt...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek