Cikkek

Euró-konform pénztárgépek jövő júliustól

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-07-08 09:10:04

Szeptembertől csak euró-konform hardverek vásárolhatók támogatással, jövő júliustól pedig csak ilyen pénztárgépeket és taxamétereket lehet forgalmazni.

Jövő év közepétől csak euró-konform pénztárgépeket és taxamétereket lehet forgalmazni, idén szeptembertől pedig csak euró-konform hardverek vásárolhatók uniós és magyar állami támogatással - derül ki a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján közzétett kormányhatározat tervezetéből. Az indoklás szerint a pénztárgépek és taxaméterek amortizációs ideje 5-8 év, így a korai szabályozás felesleges kiadásoktól kíméli meg a vállalkozókat. Ezen felül a folyamatos csere miatt nem kerül sor egyszeri, nagyszámú átállásra az euró bevezetésekor. A pénzügyminiszter jogosult meghatározni a pénztárgépek és a taxaméterek jellemzőit, így a határozattervezetben a kormány felkéri a minisztert, hogy jövő év július 1-től csak euró-konform gépeket engedjen forgalmazni.

Jelenleg 650 típusból 365 ezer pénztárgép működik Magyarországon, de ezekből csak 70 típus 5 ezer példánya tudja kezelni az eurót is. Szoftver módosítással, ami 15 ezer forintos ráfordítást jelent, további 120 ezer gép tehető euró-konformmá. Egy új hagyományos, de eurót is kezelni tudó pénztárgép 80 ezer forintba, míg egy PC-s egymillió forintba kerül.

Taxaméterből 18 típust és 13 ezer darabot vett számba a határozattervezet indoklása. Ezeknél 4 típus, 1.300 darab euró-konform. További 2.700 taxaméter tehető ilyenné szoftvermódosítással, szintén 15 ezer forintért. Egy új taxaméter ára 80 ezer forint.

A határozattervezet érinti az étel- és ital automatákat, a pénzbedobós telefonokat, a menetjegy- és parkolójegy automatákat is. Ezeket is alkalmassá kell tenni az euró elfogadására az uniós közös pénz bevezetéséig...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek