Cikkek

Érik a százmilliárdos nagyberuházás

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-02-11 18:10:04

A MeH piackonform digitális hálózat kiépítését tervezi, amely minden magyar települést szélessávú eléréshez juttat. Vélemények a Nemzeti Digitális Közműről.

A Miniszterelnöki Hivatal Infokommunikációs Államtitkársága és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Intézet két hete rendezett konferenciát "Mi a Nemzeti Digitális Közmű?" címmel, amelyen Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos ismertette a Miniszterelnöki Hivatalnak a Nemzeti Digitális Közmű program kialakításával kapcsolatos elképzeléseit. A kormánybiztos az eseményt követő sajtótájékoztatón elmondta: a mostani Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat és az akadémiai hálózat bevonásával a Nemzeti Digitális Közmű program keretében néhány éven belül Európai Uniós források bevonásával állami tulajdonban lévő "jövőálló," homogén integrált optikai gerinc- és felhordó hálózatot alakítanának ki, amely minden magyarországi települést elérne 6-10 Mb/s sávszélességgel.

Történelmi és strukturális okok miatt Magyarországé az Európai Unió fajlagosan legdrágább, ugyanakkor legalacsonyabb szolgáltatási szintű telekom hálózatainak egyike - állította Baja Ferenc a Nemzeti Digitális Közmű projektbemutató konferenciáján. Értékelése szerint drága a valódi szélessávú elérés, alacsony annak penetrációja, és lassan terjed a használata a lakosság körében. A hátrányos helyzetű kistérségekben korlátozott az elérés, ez megnehezíti a társadalmi felzárkózást.

A minimális számítások szerint is a százmilliárdhoz közelítő nagyberuházás megvalósulási esélyeit növeli, hogy a pártok egybehangzóan kijelentették: készek a további egyeztetésekre a kezdő lépések megtétele érdekében. (A szakmai szervezetek - így a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács is - részletekbe menő konzultációkat igényelnek.)

Az MSZP szerint a digitális közmű megépítése a versenyképesség eminens része. Ezzel együtt is hiányzik az a megfelelő üzleti modell, amelynek révén minden község és város optikai hálózaton elérhetővé válhatna, így a digitális közmű létrehozása állami feladat. A Fidesz ugyancsak támogathatónak tartja a Nemzeti Digitális Közmű alapgondolatát, azonban a nyilvánosságra került koncepcióhoz képest módosításokat és kiegészítéseket tart szükségesnek. Az ellenzéki párt szerint a tartalomnak, az oktatásnak és a figyelemfelhívásnak ugyanolyan prioritást kell élveznie, mint az infrastruktúrafejlesztésnek, és az is stratégiai kérdés, hogy nagy sávszélességű országos hálózat köztulajdonban maradjon. Az MDF kiemelte, hogy az új nagyberuházás nem vonhatja el az erőforrásokat a jelenleg is szükségesnek ítélt feladatoktól.

Hyde Tech Corner
Mivel a terv megvalósításához döntően költségvetési pénzekre van szükség, a politikai szándék alapvetően fontos, de a heti körkérdésünk alkalmával három technológiai vállalat vezetőjét is felkértük, hogy kommentálja a MeH elképzeléseit.


Kmetty József
vezérigazgató, Kürt Zrt.

- Hasznos és üdvözlendő kezdeményezésnek tartom a Nemzeti Digitális Közmű kialakítását. A ma létező, különálló rendszerek egységesítése, fejlesztése és összehangolt kormányzati felügyelet alá vonása számos előnyt ígér. Egy jól összerakott egységes rendszer nagyobb megbízhatóságot és gazdaságosabb üzemeltetési feltételeket eredményezhet. A gazdaságossági és megbízhatósági feltételek ugyanakkor csak egy precízen tervezett, jól átgondolt rendszerben tudnak megvalósulni.

Ma a különálló rendszerek (például Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat, akadémiai hálózat) között nincs átjárhatóság, így az esetleges meghibásodások lokálisan kezelhetők anélkül, hogy a többi területet befolyásolnák. Attól kezdve, hogy egységes rendszerben gondolkodunk, számolnunk kell azzal a kockázattal, hogy egy esetleges hiba az egész közmű működését befolyásolhatja. Az új rendszer üzemeltetése kizárólag szigorúan szabályozott környezetben valósítható meg.

Mindezeket figyelembe véve úgy gondolom, hogy a precízen megtervezett, minden részletében átgondolt Digitális Közmű megfelelő infrastrukturális bázist jelent majd az elektronikus kormányzati szolgáltatások számára.

Fazakas András
operatív igazgató, Nav N Go Kft.

- A kormánybiztos úr elképzelése mindenképpen támogatást, figyelmet érdemel: az internet bizonyos szempontból már most is közmű, egyre fontosabb, meghatározóbb része lesz a gazdaságnak...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek