Cikkek

Energiazabáló lapos tévék?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-06 11:10:03

Az iparág feladata, hogy egységes követelményrendszert állítson fel, így a felhasználók megfelelően hasonlíthatják össze az egyes termékeket.

2009. január 12-én a Daily Telegraph megjelentetett egy cikket "Az energiazabáló plazmatévéket betiltaná az új EU-törvényhozás" címmel. A hírt a szenzációéhes hírportálok azonnal átvették, így január közepére az "átlagpolgár" Európa-szerte elkönyvelhette magában, hogy plazmát nem érdemes venni, mert az bizony jelentősen károsítja az otthoni költségvetést. A hír persze több szempontból sem igaz: egyrészt nem tiltják be a tévéket, másrészt egyáltalán nem biztos, hogy egy plazmatévé többet fogyaszt, mint egy vele megegyező képátlójú LCD-televízió.

Az LCD-gyártók évek óta minden fórumon szívesen hangsúlyozzák, hogy a folyadékkristályos televíziók kevesebbet fogyasztanak a plazmamodelleknél. Ez persze ilyenformán egyszerűen nem igaz! A plazmatévék fogyasztása ugyanis a megjelenített képtartalom függvényében folyamatosan változik: világos jelenetekben többet, sötét képsoroknál lényegesen kevesebbet fogyasztanak. Ezzel szemben az LCD-televíziók háttérvilágítása folyamatosan és állandóan ég, így fogyasztásuk nagyjából állandó, hosszabb távon pedig akár magasabb is lehet, mint a plazmáké. Elgondolkodtató tehát, hogy a Daily Telegraph (hopp.pcworld.hu/5766) cikke egy szenzációéhes újságíró tájékozatlanságának eredménye, vagy egy LCD-gyártó szándékos "súgása" alapján jött-e létre? Mert bár a hírt az EU-szabályozás mögött álló EICTA is cáfolta, a közvéleményben hagyott "lenyomata" már nem törölhető ki, és jelentős károkat okozhatott a plazmatévék piaci megítélésében.

2009. január 14-én, két nappal a Daily Telegraph hírének megjelenése után az EU-szabályozásért felelős EICTA (Európai Információs és Kommunikációs Technológiai Ipari Szövetség) maga is közzétett egy sajtóanyagot, amelyet azonban már csak a plazmaforgalmazásban érdekelt cégek jelentettek meg weboldalaikon, a többi médiában nem láttuk. Az EICTA közleményének lényege a következő:

"Nem igazak azok a hírek, amelyek a plazmatévék európai betiltásáról jelentek meg a médiában.

Az EU jelenleg érvényben lévő direktívájának megfelelően a plazma-televíziók nem tilthatók ki a piacról, ha megfelelnek az ezt a technológiát alkalmazó tévékre vonatkozó energiahatékonysági követelményeknek. Az EU és tagállamai jelenleg egy olyan új szabályozási rendszeren dolgoznak, amely biztosítja bármilyen televízió jobb energiahatékonyságát, beleértve a plazma-, az LCD- és a képcsöves televíziókat is. [...] Fontos azonban megérteni, hogy minden ide vonatkozó technológia, azaz a plazma-, az LCD- és a CRT-televíziók is különböznek az energiafelhasználás módjában. Ezért az iparág feladata, hogy egységes követelményrendszert állítson fel, amely egységes mérést biztosít, így a felhasználók megfelelően hasonlíthatják össze az egyes termékeket. Általánosságban mind az LCD-, mind a plazmatechnológia jelentős előrelépést tett az elmúlt néhány évben, és egyre jobb energiahatékonyságot biztosítanak."

A fenti közlemény kiemelt szövegrészéből kiderül, hogy jelenleg nincs elfogadott és főként megbízható mérési módszer a televíziók valós körülmények között produkált fogyasztásának mérésére!

Az energiatakarékosságra ezen a téren is szükség van. Az egész világon technológiai váltás zajlik. Egyre több felhasználó cseréli képcsöves televízióját akár két-háromszor akkora képfelületű plazma- vagy LCD-tévére...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek