Cikkek

Egységben a kommunikáció

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-09 12:10:04

Szakmai napon demózta az Office Communication Serverre épülő egységes kommunikációs megoldását a magyar Microsoft.

Ebben a környezetben a felhasználók egyetlen felületen érhetik el a szöveges üzeneteket, az elektronikus leveleket, valamint vezetékes és mobil telefonjukat, a konferenciahívás, a videotelefonálás és a webkonferencia lehetőségével együtt. Győrffy Péter termékmenedzser a bemutató indításaként a piacot formáló trendekről adott áttekintést. Az előrejelzések szerint 2010-ben világszinten a vállalati kommunikációval összefüggő költések meghaladják a 45 milliárd dollárt, és ennek közel a felét, több mint 21 milliárd dollárt a telefóniával, elsősorban az IP-alapú telefóniával kapcsolatos beruházások adják majd. Ezt a levelezés és - figyelemre méltó módon - a webkonferencia területe követi, valamivel több mint 14, illetve 7 milliárd dollárral. rendszerekhez hozzáférjenek.

A webkonferenciázás térhódítása mellett meghatározó lesz a mobil alkalmazottak kommunikációs eszközökkel történő támogatása, valamint az azonnali üzenetküldés szerepe is, mivel ez utóbbi enyhítheti valamelyest a folyamatosan növekvő e-mail forgalommal birkózó levelezőszerverek leterheltségét.

Az egységes kommunikáció (Unified Communication) területének további fejlődését Győrffy Péter a Gartner tanulmányát idézve arra is rámutatott, hogy az egységes kommunikáció további fejlődése során még hangsúlyosabbá válik a jelenlétérzékelés és a más alkalmazásokkal történő integráció szerepe.

A vállalatok a különböző kommunikációs rendszereket - pl. telefóniát, levelezést, videokonferenciát - jelenleg más-más szállítótól szerzik be, és a piackutató cég szerint ez a következő években sem lesz másként, bár a szállítók kínálata folyamatosan bővülni fog. Éppen ezért nagyon fontossá válnak majd azok a termékek, technológiák és szolgáltatások, amelyek segítségével ezek a különálló eszközök egységes kommunikációs megoldásba integrálhatók. Az ilyen megoldások adta lehetőségek kiaknázását pedig azok a jelenléttel - a felhasználó elérhetőségével - kapcsolatos információk segítik, amelyek például a Microsoft Outlookból érkeznek. Ezek alapján döntheti el a felhasználó, hogy az adott pillanatban melyik kommunikációs csatornán érdemes keresnie valakit.

A szakmai nap bemutatói azt illusztrálták, hogy a Microsoft Office Communication Server alapú egységes kommunikációs környezete a sokrétű funkcionalitás mellett a felügyelet és a biztonság vonatkozásában is fejlett eszközkészletet kínál a vállalatoknak. Ezek segítségével a rendszergazda részletesen beállíthatja és házirendben szabályozhatja, hogy egy-egy felhasználó milyen kommunikációs eszközöket, csatornákat érhet el, és kikkel léphet kapcsolatba.

Az irodai alkalmazásokkal megvalósított integrációnak köszönhetően a Microsoft egységes kommunikációs környezete a dokumentumok megosztására is lehetőséget ad, így a szöveg, hang és videó alapú kommunikáció mellett a csoport- és a távmunkát, valamint az e-learninget is hathatósan támogatja...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek