Cikkek

Egymilliárd euróra büntették az Intelt

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-13 13:10:06

Szerdán az Európai Bizottság 1,06 milliárd eurós, azaz körülbelül 1,44 milliárd dolláros büntetést rótt a trösztellenes vádakkal támadott chipgyártóra.

A Microsoft korábbi, 497 millió eurós rekordbüntetése szinte eltörpül az Intellel szemben meghozott, szerdai ítélet fényében, bár a Microsoft további 1,2 milliárdot is kénytelen volt befizetni a korábbi határozatok figyelmen kívül hagyásával. A vádak szerint az Intel kétféleképpen is megsértette a trösztellenes szabályozást, és visszaélt piaci dominanciájával. Egyrészt kedvezményeket adott számítógépgyártó partnereinek, hogy megakadályozza az AMD processzorainak felhasználását, illetve a kiskereskedelmi cégeket egyéb kedvezményekhez juttatta, hogy azok csak Intel CPU-val szerelt számítógépeket forgalmazzanak. A második esetben az Intel fizetett a PC-gyártóknak, hogy késleltessék, vagy teljes egészében töröljék az AMD processzorain alapuló termékeik piacra dobását.

Az Unió egyébként nem az első régió, ahol hasonló okokból marasztalták el a chipgyártót: 2005-ben a japán versenyhivatallal keveredett összetűzésbe, tavaly pedig Dél-Koreában büntették meg 20 millió dollárra...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek