Cikkek

Böngészője miatt támadja a Microsoftot az Európai Unió

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-19 13:10:04

Amennyiben elmarasztalja az amerikai szoftveróriást az Európai Bizottság, akár 6 milliárd dolláros bírságot is fizethet. Közben itthon is újabb ügyben került a figyelem középpontjába a Microsoft.

Az Európai Bizottság pénteken küldte el a redmondi székhelyű Microsoftnak az úgynevezett kifogásközlését. A dokumentumban hivatalosan közzétették: az Európai Bizottság álláspontja szerint sérül a felhasználók választási lehetősége és az innováció azzal, hogy a szoftverszállító Windows operációs rendszerével együtt kínálja az Internet Explorer böngésző szoftvert.

Az Európai Unió azt követően indított eljárást a Microsoft ellen, hogy az oslói székhelyű rivális szoftverfejlesztő Opera Software ASA panaszt emelt az amerikai cég ellen, miszerint a Microsoft az operációs rendszerek terén elért domináns pozícióját arra próbálja felhasználni, hogy kiszorítsa a piacról a konkurens böngészőket.

Az Európai Bizottság véleménye szerint az Internet Exporer Windowshoz kapcsolása "torzítja a versenyt", és a Microsoft számára olyan "mesterséges disztribúciós előnyt ad, amivel más böngészők nem képesek felvenni a versenyt".

Az előzetes vádakra válaszul a Microsoft szóbeli meghallgatást kérhet; a versenyhatósági eljárás lezárására nincsen előre meghatározott határidő. A Microsoft közleménye szerint jelenleg tanulmányozzák a megállapításokat, és két hónapon belül válaszolnak azokra. A vállalat a közleményben hozzáteszi: a vállalat elkötelezett abban a tekintetben, hogy az üzletmenete megfeleljen az európai előírásoknak.

Évtizedes háború
A Bloomberg gazdasági hírügynökség emlékeztetett arra: az EU versenyellenes előírásait megsértő cégekkel szemben az éves árbevételük 10 százalékáig terjedő bírságot szabhatnak ki; a Microsoft forgalma az elmúlt üzleti évben mintegy 60 milliárd dollárt tett ki.

A világ legnagyobb szoftvergyártója már hosszú ideje "hadban áll" az Európai Unióval: a mostani ügyben már legalább egy éve nyomozást megelőző ügyekben többek között kimondták, hogy a Microsoft jogellenesen kötötte össze a Windows Media Player lejátszóját az operációs rendszerével. Ebben az ügyben az Európai Bizottság rekordösszegű, 497 millió eurós bírságot szabott ki a Microsoftra.

Az EU tervezett megoldási javaslata ugyanakkor további vitákat gerjeszthet. A korábbi ügyben a Windows operációs rendszer elválasztása a médialejátszótól kis piaci hatással járt, ugyanis a PC-szállítók továbbra is kínáltak olyan gépeket, amelyekre a Windows Media Playert feltelepítették. A Financial Times értesülései szerint a mostani ügyben éppen emiatt arra kötelezhetik majd a gépszállítókat, hogy a windowsos gépekre az Internet Exporer mellé a rivális böngészőket is telepítsék annak érdekében, hogy a fogyasztóknak több választási lehetőségük legyen.

A Microsoft dominanciája a böngészők terén az utóbbi években a versenyhatósági eljárástól függetlenül is folyamatosan olvad annak következtében, hogy a konkurens böngészők fejlesztői több innovációval álltak elő az elmúlt években. A webes statisztikákat összesítő NetApplications és a Xiti Monitor felmérései szerint az Internet Explorer a néhány évvel ezelőtti 90 százalék feletti piaci részesedése mára 70 százalékra, Európában pedig 60 százalékra esett vissza.

A nyílt forráskódú Firefox előretörése mellett tavaly újabb versenytárs jelent meg a Google személyében, amely a közelmúltban jelentette meg a Chrome böngészőjének végleges verzióját. Az előbbiek mellett növelte részesedését az Apple Safari és az Opera is.

Újabb huszonötmilliárdos közbeszerzés
Eközben itthon is újabb ügyben került a figyelem középpontjába a Microsoft: 25 milliárd forintos beszerzésre vonatkozó kiírást tett közzé a Miniszterelnöki Hivatal a Közbeszerzési Értesítőben. A feladat: a közhivatalok és iskolák korábban beszerzett szoftverlicenceinek bővítése, meghosszabbítása, valamint újak beszerzése - írta hétfői számában a Népszabadság.

Az államigazgatás, valamint az oktatási intézmények több százezer számítógépén immár évek óta szinte kizárólag a Microsofttól licencelt szoftverek futnak...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek