Cikkek

Az Intel javít az alkalmazotti részvényopciókon

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-24 12:10:05

Hogy megtartsa legfontosabb dolgozóit, az Intel változtatni akar az értéktelen alkalmazotti részvényopciókon, ezen kívül csökkenti a csúcsvezetők fizetését is.

Az Intel engedélyt kért a részvényeseitől, hogy értékesebbé tegye az alkalmazotti részvényopciókat. Az ellentmondásos lépést a cég szerint az teszi szükségessé, hogy megtartsa legfontosabb dolgozóit. A nagyvállalatok gyakran ajánlanak részvényopciókat alkalmazottaiknak, hogy motiválják, és maguknál tartsák őket, de az opciók elveszítik értéküket, ha a cég részvényeinek piaci értéke a kötési árfolyam alá esik. Az Intel tervei szerint az így elértéktelenedett részvényopciókat - melyek ára a jelenlegi részvényár felett van - új opciókra cserélnék a jelenlegi piaci árakhoz igazodva. Az ajánlat nyitva áll majd valamennyi Intel alkalmazott számára, a csúcsvezetők kivételével.

Míg a lépés ösztönzőleg hathat a keményen dolgozó alkalmazottakra, a részvényesek között ellenérzést válthat ki, hiszen őket senki sem kompenzálja hasonló módon. A lépés egyébként közel sem egyedülálló: a Google, az eBay és az AMD is hasonló módon próbálta motiválni dolgozóit.

Ellentmondásos lépés
Az Intel akciójának sajátos ízt ad, hogy 2006-óta a cég 20 ezer munkahelyet szüntetett meg, most pedig ilyen lépéseket tesz, hogy megtartsa a bizonyos projektekhez kritikusan fontos munkaerőt.

"Sok mérnökünk, tudósunk és más specialistánk is fontos, többéves kutatási és fejlesztési projekteken dolgozik, illetve olyan képességekre tett szert, amelyek miatt nehéz lenne leváltani őket" - írta az Intel a lépéssel kapcsolatban benyújtott állásfoglalásában az Amerikai Tőzsdefelügyeletnek. Az Intel tájékoztatása szerint a közel 84 ezer fős alkalmazotti gárda 87 százaléka rendelkezik részvényopciókkal, melynek gyakorlatilag teljes egésze, 99 százaléka értéktelenedett el a fenti okokból.

Mit szólnak a részvényesek?
Craig Barrett
, az Intel elnöke arra számít, hogy a vállalat részvényesei rendelkeznek a szükséges rálátással, és megértik annak szükségességét, hogy a kulcsfontosságú alkalmazottakat a cégnél tartsák a nehéz gazdasági helyzetben. Ezidáig nem tűnik úgy, hogy a részvényesek különösebben aggódnánbak a terv miatt; sokkal inkább aggasztja őket a piac mikroprocesszorok iránti igénye, a személyiszámítógép-piac állapota...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek