Cikkek

Atomverő VIA Nano?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-07-30 17:40:35

Talán meglepő, de úgy fest, hogy a VIA Nano processzor igazolja az előzetes eredményeket, és lepipálja az Intel Atom CPU-ját.

Az Intel Atomról, vagyis a netbookok, MID-ek és mindenféle hordozható eszköz szívének szánt processzorról eddig is tudtuk, hogy alacsony fogyasztásra optimalizálták. (Bár teljesítményének javításához az Intel elővette a fiók mélyéről a Hyper-Threading technológiát, így a processzor kétmagosnak látszik az operációs rendszer felé.) A tesztek szerint azonban a VIA hasonló piaci szegmenst célzó üdvöskéje, az eredetileg Isaiah kódnevű, majd Nano névre keresztelt processzor lepipálja az Intel Atomot.

A VIA Nano processzora minden téren legyőzte ellenfelét, éméghozzá nem is olyan kis különbséggel. A CineBench teszt alatt 200 ponttal volt gyorsabb, a Lame MT kódolással pedig 50 másodperccel végzett inteles riválisa előtt.

0731nano2.jpg

Az Intel integrált grafikus vezérlője ezzel együtt gyorsabbnak bizonyult, mint a VIA Chrome integrált VGA-ja. A két processzor órajele között volt némi eltérés a VIA javára, mivels Nano 1,8 gigahertzen, míg az Atom 1,66 gigahertzen futott. A 140 megahertzes különbség azonban nem annyira jelentős, hogy ekkora teljesítményeltérést írhassunk a számlájára...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek