Cikkek

Amerikai bírság ázsiai cégeknek

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-11-14 15:10:04

Árkartell miatt több mint félmillárd dolláros büntetést szabott ki ázsiai LCD-gyártókra az USA igazságügy-minisztériuma.

Az érintett cégek, a japán Sharp, a dél-koreai LG Display és a tajvani Chunghwa Picture Tubes, a döntés értelmében vétkesnek találtattak, mert egyeztették áraikat, amivel törvényellenes módon jutottak extra bevételhez. A törvénysértéseket 2001 áprilisa és 2006 vége között követték el a vizsgálat tanúsága szerint. A Sharp bejelentette: komoly intézkedéseket tesz azért, hogy az ilyen esetek ne ismétlődhessenek meg, valamint mindent megtesz azért, hogy a cég ismét bizalmat élvezzen a felhasználóknál és a partnereknél. Ennek jeleként a vállalat elnöke és vezetője, továbbá számos érintett igazgatója visszafizeti decemberi juttatásainak egy részét. Arról természetesen lehetne vitatkozni, hogy ez mennyire indokolt és elégséges intézkedés a Sharp részéről. Az mindenesetre biztos, ezekből nem jön össze annyi, hogy a 120 milliós bírságot ellentételezze.

Az LG Display folyamatosan együttműködött a hatóságokkal, hangsúlyozta a cég, miközben itt is olyan változtatásokat terveznek, amelyekkel elejét vehetik a hasonló eseteknek. "Nem gondoljuk, hogy ilyen eset valaha megtörténhet újra" - adott hangot bizakodásának a vállalat alelnöke, Bang-Soo Lee. Nem is lehet csodálkozni ezeken a szavakon, hiszen az LG Display kapta a legnagyobb büntetést, szám szerint 400 millió amerikai dollárt kell befizetniük...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek