Cikkek

Amazontól az eBayig

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-22 13:10:04

Előtérbe kerültek azok a webalapú portálok, amelyek több millió felhasználó igényeit is képesek kiszolgálni.

A világhálón található nagy webalapú portálok, melyekre egy időben is akár ezres-tízezres nagyságrendben is kapcsolódhatnak felhasználók, céljukban és természetszerűleg architektúrájukban is nagyon különböznek például egy banknál, biztosítónál használt rendszertől. Ennek elsődleges oka abban keresendő, hogy az üzleti modelljük is alapvetően más. Ebből következik aztán, hogy a rajtuk futó szoftverek és a háttérrendszerek is alapjaikban térnek el a hagyományos banki rendszerekétől.

A nagy webes rendszerek egyik központi problémája a skálázhatóság, amely azonban már csak akkor kerül előtérbe, amikor egy portál egyszer csak túl népszerűvé válik, és robbanásszerűen megnövekszik a felhasználói tábora, a rajta tárolt adatok mennyisége, a lekérdezések száma stb. Egy hírportál esetében szinte soha nem beszélhetünk exponenciális növekedésről, ellenben egy letöltéseket kínáló oldal vagy egy online kereskedelmi rendszer esetében már tanúi lehettünk túl gyors növekedésnek. Amikor az oldal még csak a felfutó szakaszában van, azt gondolhatjuk, hogy minden a legnagyobb rendben lesz, hiszen a látogatók/felhasználók száma így vagy úgy pénzre fordítható, a többit meg majd megoldjuk. A valóság azonban az, hogy ha a rendszert nem tudunk elég gyorsan bővíteni ahhoz, hogy folyamatosan kiszolgáljuk az igényeket, előbb-utóbb lesz egy olyan konkurenciánk, aki ezt meglovagolva ellopja felhasználóinkat, és soha többet nem is kell aggódnunk amiatt, hogy újra túl sokan lesznek.

Cikkünkben bemutatunk néhány igazán nagy webalapú szoftverrendszert.

Aki keres, az talál
A weben található több milliárd lap tartalmában keresni ma már nem nagy kihívás, hiszen elég megnyitni egy internetes keresőlapot, beírni a keresendő szavakat, és pár másodpercen belül már mutatja is nekünk a találatokat. Különös módon az asztali keresés egyáltalán nem fejlődött ilyen gyorsan, pedig pont minap láttunk egy 1 terabájtos (megközelítőleg 1000 gigabájtos) merevlemezt potom harmincezer forintért (bruttó!), és azon is elfér jó néhány elektronikus dokumentum: durván 10 millió, ha 100 kilobájtos átlagmérettel számolunk. Márpedig ennyi Word-, Excel-, PDF-dokumentum, e-mail és egyéb állomány között ember legyen a talpán az, aki pusztán ügyes rendrakással, a mappák rendszerének logikus kialakításával megtalálja azt, amit keres.

Tegyünk rendet az asztalon, vagy használjunk asztali keresőt? Kipróbáltuk a Windows Search 4.0-t, hogy vele működik-e a rendrakás.

Számok nagyító alatt
A számítógépes kártevők története már közel negyed évszázadra tekint vissza. Egy tizenöt évvel ezelőtti, a számítógépes vírusokkal foglalkozó Virus Bulletin konferencián az előadó a hallgatóságban helyet foglaló Vesselin Bontchevtől kérdezte meg, hogy mennyi számítógépes vírus létezik a világon. Pontos választ kapott. Manapság ez már elképzelhetetlen. A kártevők száma olyan gyorsan változik, hogy a számuk nyomonkövethetetlen. Mire kimondanánk a számukat, az már el is avult. A 2007-es évben a kártevők száma megduplázódott, azaz egyetlen év alatt annyi új kártevő született, mint az azt megelőző húsz évben együttvéve.

A kártevőket a vírustörténelem kezdetén olyan programozók készítették, akik mély számítástechnikai ismeretekkel rendelkeztek. Néhány évvel később megjelentek az olyan eszközök, módszerek, melyek segítségével már a mély számítástechnikai hozzáértés nem volt feltétel...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek