Cikkek

A Vodafone megvenné a DT brit részlegét

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-29 13:10:05

A Financial Times bennfentesekre hivatkozva adta hírül a Vodafone vételi szándékát a Deutsche Telekom brit mobilszolgáltatójára, a T-Mobile UK-re.

A brit-amerikai Vodafone-t, a világ legnagyobb bevételű mobilszolgáltatóját aggasztják a túltelített brit piac alacsony tarifái, és hasonló gondjai vannak a T-Mobile UK-nek is. Az első negyedévben éppen a T-Mobile arculatértékének kényszerű, 1,779 milliárd eurós leírása okozott 1,124 milliárd eurós adózás utáni veszteséget a Deutsche Telekomnak. Enélkül a vállalat adózott eredménye 655 millió euró lett volna, igaz, még ez is alacsonyabb az egy évvel korábbi 750 milliónál. Tavaly a DT adózott eredménye egyszeri tételekkel együtt 1,5 milliárd euróra nőtt a 2007-es 600 millióról, egyszeri tételek nélkül pedig 3,4 milliárd euróra gyarapodott 3 milliárdról. (A Magyar Telekom 21,5 milliárd forint adózott eredményt ért el az első negyedévben, vagyis 2,9 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál, miután tavaly egész évben 54,6 százalékkal 93 milliárd forintra növelte profitját).

A Deutsche Telekom már tavasszal megbízta a JPMorgan bankházat, hogy vizsgálja meg a T-Mobile UK számára adódó lehetőségeket, miután a részleg több éve gyengén teljesít; elemzők még a jelenlegi helyzetben is 3-4 milliárd euróra tartják a T-Mobile UK piaci értékét.

Ha a tervezett egyesülésrő szóló hírek - amit egyik fél sem kommentált - beigazolódnak, akkor az új egység a maga 40 százalékos bevételi arányával magasan vezeti majd a brit mobilpiacot. A jelenlegi piacvezető, a spanyol Telefónica tulajdonában lévő Q2 piaci részaránya körülbelül 27 százalékos, míg a Vodafone-nak 25 százaléka, a France Télécomhoz tartozó Orange-nek 22 százaléka, a T-Mobile UK-nek pedig 15 százaléka van; a sort a "3", a hongkongi Hutchison Whampoa vállalkozása zárja 8 százalékkal.

A brit az egyetlen nagyobb piac Európában, ahol öt szolgáltató vetekszik az ügyfelekért, ami rontja az árakat és a profitrést is. Ezt a nyomást enyhítené, ha egyesülés révén kevesebb cég maradna a piacon, ehárítva az esetleges kartellgyanúkat is - a Financial Times szerint azonban a brit versenyfelügyelet éppen erre tekintettel nem engedélyezi a Vodafone és Deutsche Telekom brit részlegének összevonását, bár a 40 százalékos piaci aránya ma már nem kirívó...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek