Cikkek

A Microsoft is megszenvedi a válságot

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-24 12:10:07

A Microsoft nyilvánosságra hozta 2009 első negyedévének pénzügyi eredményeit. A szoftveróriás az elemzők várakozása alatt teljesített.

A 2009-es pénzügyi év első három hónapjára a Microsoft 13,65 milliárd dolláros forgalmat könyvelhetett el, 6 százalékkal kevesebbet, mint 2008 első negyedévében. Az egy részvényegységre vetített nyereség 0,33 dollár volt, 30 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. A pénzügyi elemzők 14,09 milliárd dolláros forgalmat és 0,39 dolláros részvényegységre vetített nyereségre számítottak; a cég üzemi eredménye a negyedévben 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A Microsoft szerint az első negyedéves eredményt a januári, 1400 főt érintő elbocsátással kapcsolatos költségek és a befektetések értékcsökkenése rontották le, ezek nélkül a cég hozta volna az elemzők jósolta számokat.

A válság miatt
A gyenge üzleti piac rányomja a bélyegét a Microsoft eladásaira. Chris Liddell, a szoftvercég pénzügyi vezetője szerint globálisan az üzleti célú hardvervásárlások változatlanul gyengék, és ezt a MS nagyon megérzi a hagyományos licencértékesítések terén a kliens-, az üzleti és a szerverszoftverekért felelős ágazataiban.

A kliens üzletág - melyhez a Windowsok is tartoznak - forgalma 3,4 milliárd dollárra csökkent, szemben a tavalyi év első negyedévének 4 milliárdjával. A gyenge PC-eladások okozta kiesést nem ellenpontozzák a kelendő netbookokhoz értékesített Windows XP licencek, mivel ezek átlagos értékesítési ára alacsonyabb, mint a többi Windows változat mennyiségi licenceié.

A cég online szolgáltatások üzletága, melyhez a Microsoft internetes keresője is tartozik, 575 millió dolláros üzemi veszteséget jelentett, ami duplája az egy évvel korábbinak. A forgalmuk 15 százalékkal csökkent, ami a hirdetési piac zsugorodásának tudható be. Az Entertainment and Devices üzletág, amihez a sikeres Xbox, a Windows Mobile és a Zune divízió is tartozik, 2 százalékos bevételcsökkenést és 31 millió dolláros üzemi veszteséget jelentett, hiába adtak el az első negyedévben 1,7 millió Xbox 360-as játékkonzolt - majdnem harmadával többet, mint egy évvel korábban.

A Microsoft nem adott ki forgalmi vagy profitra vonatkozó előrejelzést a következő negyedévet illetőleg, mindössze annyit nyilatkoztak: nem számítanak rá, hogy különösebben jó hírekről számolhatnak majd be...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek