Cikkek

A Panasonicé lesz a Sanyo

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-12-19 12:10:04

Megnyílt az út a Panasonic-Sanyo egyesülés előtt, miután a Goldman Sachs elfogadta a Panasonic ajánlatát. A bank kevesebbet kap, mint amennyit kért, de így is jól jár.

A Sanyo-ban 29 százalékos részesedéssel rendelkező Goldman Sachs amerikai bank bejelentette, hogy elfogadja a Panasonic legújabb ajánlatát. A japán cég először 120, majd 130 jent ajánlott részvényenként, ám a Goldman Sachs mindkettőt elutasította, és jelezte, hogy legalább 200-at tartana elfogadhatónak. Csütörtökön azonban váratlanul elfogadta a Panasonic csupán 1 jennel megemelt ajánlatot.

A Goldman 234 milliárd jent (2,6 milliárd dollárt) kap a Sanyo-ban birtokolt részvénycsomagjáért. A döntésében valószínűleg közrejátszott az is, hogy kedden 2,12 milliárd dollár negyedéves veszteséget jelentett be - írja a Financial Times. A befektetési banknak azonban így is jó üzlet volt a Sanyo: 2006-ban 300 milliárd jent fektetett be az akkoriban rossz anyagi helyzetben lévő vállalatba két másik pénzintézettel, a Sumitomo Mitsui Bankkal és a Daiwa Sercurities-zel. A mostani tranzakcióval most 565 milliárd jent kap a három befektető, ami 88 százalékos megtérülést jelent két év alatt.

A Sanyo felvásárlásával a Panasonic várhatóan 20 százalékkal fogja növelni árbevételét. Emellett a Sanyo a világ legnagyobb lítium-ion elem és akkumulátor-gyártója...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek