Cikkek

A GPU-k piacán is megmutatkozik a válság

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-30 10:10:03

A gazdasági válság a grafikus vezérlők piacát is érinti: a Jon Peddie Research szerint 38,91 százalékot zsugorodott a GPU-k piaca a negyedik negyedévben.

Bár a harmadikról a negyedik negyedévre óriásit zuhant a grafikus vezérlők piaca, a "minden rosszban van valami jó" itt is érvényesül. Az NVIDIA néhány százalékot elhódított a piacból az Inteltől és az AMD-től (ATI), az utóbbi pedig az asztali gépekbe szánt grafikus vezérlők piacán növelte részesedését. Míg 2008 harmadik negyedévében 111,26 millió darab grafikus vezérlő chipet adtak el a cégek a világpiacon, addig a negyedik negyedévben már csak 72,35 milliót. A Jon Peddie Research január 29-én napvilágot látott jelentése arra is kitér, hogy a piac zsugorodása mindegyik gyártót érintette, bár közel sem azonos mértékben, valamint az asztali és a noteszgépekbe szánt vezérlők piaca hasonló mértékben csökkent.

Az utolsó alkalom, amikor a negyedik negyedévben a GPU eladások csökkentek a harmadikhoz képest, még 2000-ben volt, vagyis a dotkom lufi kipukkadása idején. 2007-ben a GPU-k piaca 10,62 százalékos növekedést produkált a harmadikról a negyedik negyedévre.

grafkartyak.jpgBár egyre gyakoribb, hogy egyetlen gépben több grafikus vezérlő is összekapcsolva dolgozik, az asztali gépekbe szánt grafikus vezérlők piaca mégis zsugorodott

Az általános visszaesés ellenére egyes cégek növelték piaci részesedésüket, még akkor is, ha az eladásaik csökkentek. Az NVIDIA 2,9 százalékkal növelte piaci részesedését, holott eladásai a harmadik negyedéves 30,93 millió darabról 22,2 millióra zuhantak az év utolsó három hónapjában. Az NVIDIA ezt a növekedést az Intel és az AMD számlájára érte el. Az előbbi 1,6, az utóbbi 1,3 százalékos csökkenést volt kénytelen elkönyvelni.

Az asztali gépekbe szánt GPU-k piaca 39,5 százalékot zuhant 2008 két utolsó negyedévében, annak ellenére, hogy az asztali gépekben egyre gyakrabban dolgozik több GPU összekapcsolva...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek