Cikkek

A digitális kép megölte a Kodachrome filmet is

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-07-01 10:10:05

A digitális fotózás térhódításával nem csoda, hogy a Kodachrome film és annak bonyolult feldolgozása 74 év visszavonul; a boltokból valószínűleg ősszel tűnik el.

A Kodak bejelentette, hogy megszünteti a nagy múltú Kodachrome film gyártását. A Kodak döntésének oka ugyanaz, mint ami a Polaroidot tavaly rákényszerítette, hogy az instant papírképet nyugdíjazza. A digitális szenzorokkal dolgozó fényképezőgépek, a Photoshop és a hosszú élettartamú, jó minőségű papírképet nagyon gyorsan előállító nyomtatók korában már nem versenyképes a bonyolult előhívási eljárással életre kelthető hagyományos film és papírkép.

A Kodachrome-ot 1935-ben dobták piacra. Nem ez volt az első színesfilm-technológia: a legelső színes fotókat 1861-ben készítették, de a Kodak nevéhez fűződik az a fegyvertény, hogy a nagyközönség számára is használható, egyetlen filmből - de három emulzióból - álló megoldást kínált. A Kodachrome filmek ára - kivéve az Egyesült Államokat - az előhívás költségét is magában foglalta.

Az évek során számos, álló- és mozgóképes kamerákban használatos formátum született. A Kodak a bejelentés értelmében nem gyártja tovább a legelterjedtebb állóképformátumot, a Kodachrome 64 nevű, 35 milliméteres, nappali fotózásra szánt filmet, illetve annak professzionális változatát...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek