Cikkek

A Dell spórol, és a netbookokra koncentrál

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-03 16:51:19

Miután a Dell jelentős, 16 százalékos bevételcsökkenést szenvedett 2008 utolsó negyedévében, most lefaragja költségeit, és az olcsó noteszekre koncentrál.

A recesszió a Dellnél 16 százalékos bevételcsökkenést, számszerűleg 13,4 milliárd dolláros bevételt hozott 2008 utolsó negyedévében, ami a nettó nyereség 48 százalékos zuhanását jelenti. A cég a költségek csökkentésével és a netbookokkal vészelné át az ínséges időszakot. A költségek lefaragása már 2008 végén megkezdődött a cégnél: az utolsó negyedvében sikerült 365 millió dollárral kevesebbet költeniük, mint 2007 negyedik negyedévében. Eredetileg 3 milliárd dolláros költségcsökkentést tűzték ki maguk elé a 2011-es pénzügyi évre, amit további 1 milliárddal fejeltek meg, ami akár elbocsátásokhoz is vezethet. A Dell nem kommentálta a leépítéssel kapcsolatos találgatásokat, de nyilvánvaló, hogy a cég minden szóba jöhető költségcsökkentési módot meg fog vizsgálni.

- Folytatjuk a teljes struktúránk átvilágítását annak érdekében, hogy fejlesszük a cég versenyképességét - mondta Brian Gladden, a Dell pénzügyi vezetője egy sajtótájékoztatón. A költségek megnyirbálása nem jelenti azt, hogy a cég feladná például kisebb cégek felvásárlásával kapcsolatos terveit. Köszönhetően cash-flow teljesítményének a Dell körülbelül 9 milliárd dolláros készpénzállománnyal bír. Gladden szerint a vállalat bizakodó, mert elég készpénze van, hogy megvalósítsa terveit.

Arccal a netbookok felé
Gladden arról is beszélt, hogy a jövőben az olcsó laptopok és mininotebookok (avagy netbookok) területére fókuszálnak. A pénzügyi igazgató szerint a netbookok eladása annak köszönhetően növekszik, hogy mind a végfelhasználók, mind a céges vásárlók az olcsóbb megoldások felé fordulnak...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek