Cikkek

43,6 millió dollár hibás chipekért

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-16 10:10:04

Az NVIDIA bejelentette, hogy az előző pénzügyi évben összesen 43,6 millió dollárt költött a hibás grafikus chipek garanciális cseréjére.

A cég még tavaly júliusban közölte befektetőivel, hogy 196 millió dolláros, egyszeri leírással kívánja fedezni azokat a költségeket, amelyeket az egyes noteszgépekbe épített, utóbb meghibásodott NVIDIA GPU-k garanciális javítása és cseréje emészt fel. Az NVIDIA akkor mindössze annyival magyarázta a meghibásodások szokatlanul magas számát, hogy "vizsgálataik szerint a tokozás és a szilíciummagok készítésekor szerencsétlen módon egy időben felhasznált, gyengébb minőségű anyagok, a nem a legjobb hatásfokú hűtési megoldások és bizonyos felhasználói szokások együttesen felelősek a problémáért".

Tavaly szeptemberben csoportos kereset nyújtottak be az ügyben az NVIDIA ellen, amiben azzal vádolták meg a vállalatot, hogy az a problémás chipek meghibásodásait a garanciális időn túlra igyekezett kitolni, mivel a noteszgépek gyártóin keresztül olyan firmware- és meghajtóprogram-frissítéseket tett közzé, amelyek lényegesen intenzívebben járatják a gépek hűtését. (Ez nem mellékesen még a noteszek akku-üzemidejét is negatívan befolyásolja.)

Pénteken az NVIDIA bejelentette, hogy eddig az elkülönített 196 millió dollárból 43,6 milliót költött el, így az keret körülbelül 78 százaléka, 152,4 millió dollár még rendelkezésre áll. A cég éves pénzügyi jelentése tartalmazza az elköltött összegek részletezését, mivel ezt megkövetelik az Egyesült Államok könyvelési szabályai.

Elég lesz ennyi?
Az NVIDIA nem növelte az elkülönített összeget, ami annak a jele, hogy a cég vezetői változatlanul úgy gondolják: a 196 millió elegendő a felmerülő garanciális igények fedezésére...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek