Cikkek

Takarékoskodjunk az árammal, a pénzünkkel

kategória: Rendszer — forrás: lacy — dátum: 2008-12-31 — értékelés: 4.67Nyomtató

Talán sokan bele sem gondolnak, hogy az otthagyott –semmilyen tevékenységet nem végző - számítógépek mekkora energiapazarlást okoznak világszinten. Ez a szám egyes források szerint elérheti a 30 milliárd kWh energiát!

Nyilvánvaló, hogy tennünk kell valamit. Csatlakozzunk a LocalCooling nevű projecthez és egy alkalmazás segítségével csökkentsük a gépünkkel fölöslegesen elnyelt energiát, aminek a világ megmentésén kívül az áramszámla csökkenése is eredménye lesz. A szoftver tulajdonképpen beállítja, hogy tétlenség esetén hány perc/óra után kapcsolja ki a monitort, a merevlemezeket, illetve mikor kapcsolja/hibernálja le a gépet. Próbáljuk is ki! Töltsünk le a LocalCoolingot, telepítsük fel és indítsuk el.

A szoftver beköltözik a tálca jobb alsó sarkába. Kattintsunk rá kettőt, amivel megnyílik a program minimalizált változata.

 

Itt leolvashatjuk, hogy mennyi energiát spóroltunk meg fában, olajban és persze kiloWatt/órában. Az olajat gallonban számolja, ami 4,5 liternek felel meg. Kattintsunk a settingsre, hogy testreszabhassuk a beállításokat. Első fülön választhatunk a három (low, medium, high) energiagazdálkodási mód közül. A high szinten spórolhatunk a legtöbbet, de ha átlépünk az advanced fülre, saját értékeket adhatunk meg és nem kell a már meglévő szinten közül válogatni.

 

Az első fülön továbbá láthatjuk, hogy hány watt a gépünk teljesítmény normális, illetve optimalizált esetben. Nem teljesen világos számomra, hogy az optimalizált mit jelent, mert ha összeadom a monitorom és a merevlemezeim teljesítményét, az csupán 52W, nem pedig 60W, amennyit a „you save” mező mutat. Elképzelhető, hogy kerekíti az értéket. A gépünkben található hardverek teljesítményét a „My power” fül alatt találjuk, ami szerintem egy roppant hasznos és érdekes információ!

 

Amint magára hagyjuk a gépünket és aktiválódnak az energiacsökkentő beállítások, a LocalCooling a háttérben számolja a megspórolt energiát. Nyílván a gépleállításokat és a hibernálásokat is számolja, de hogy hogyan arról nincs információ. Ha szeretnénk a megspórolt energiánkkal büszkélkedni interneten, regisztráljunk a termék honlapján és jelentkezzünk be a felhasználónév/jelszó párossal a program „My account” fülén.